У 2018 Держбюджет недовиконано за доходами на 8 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У 2018 Держбюджет недовиконано за доходами на 8 млрд грн

Казна та Політика
839
Міністерство фінансів зазначає, що державний бюджет в 2018 році не виконано за доходами на 8,1 млрд гривень, а за видатками – на 12,2 млрд гривень.
Про це йдеться в коментарі Мінфіну щодо виконання держбюджету в минулому році.
Протягом року Міністерство фінансів повідомляло, що існували кілька основних факторів, які ускладнили виконання планових показників щодо доходів держбюджету.
Кілька ключових чинників, які негативно вплинули на податкові надходження, включали: аванс за рентними платежами (у грудні 2017 року було сплачено 4,8 млрд гривень, які були закладені в план 2018), падіння виробництва тютюнових виробів (на 10,1% р/р за результатами 11 місяців 2018), а також нижчі, ніж закладено в держбюджет, ціни на нафтопродукти, відсутність девальвації гривні, менші обсяги імпорту природного газу.
Водночас суми відшкодування ПДВ, яке здійснювалося автоматично, були вищими від прогнозованих.
Крім того, податкові надходження до бюджету були скориговані на 3,2 млрд гривень, які були спрямовані в місцеві бюджети на ремонт доріг (митний експеримент).
В результаті, незважаючи на перевиконання плану надходжень від податку на прибуток підприємств, податкові надходження до загального фонду державного бюджету за підсумками року були на 8,1 млрд гривень нижчі від планових і склали 716,6 млрд гривень (за оперативними даними Державної казначейської служби).
Неподаткові надходження до загального фонду держбюджету склали 99,1% від плану, оскільки недовиконання надходжень від трансферту прибутку НБУ було компенсовано перевиконанням надходжень за іншими категоріями, перш за все надходженнями від дивідендів і прибутку державних підприємств.
За результатами року уряд повністю профінансував всі захищені статті витрат.
В цілому видатки за загальним фондом державного бюджету склали 884,5 млрд гривень, що на 2,4% менше від планових показників.
Основною статтею, за якою фактичні видатки були на 12,2 млрд гривень нижчі від планових через курсову різницю, було обслуговування державного боргу.
Зазначається, що в грудні при внесенні змін до держбюджету на 2018 рік був збільшений трансферт Пенсійному фонду на 10,8 млрд гривень, щоб мінімізувати розрив ліквідності фонду.
Надходження від єдиного соціального внеску були менші від планових через невиконання плану по сплаті ЄСВ підприємцями на загальній системі оподаткування, і це на тлі збільшення видатків.
Тому протягом року Пенсійний фонд отримував позики з Єдиного казначейського рахунку і на кінець року накопичив непогашених позик, наданих протягом 2018 року, в сумі 4,8 млрд гривень (хоча в окремі місяці ці суми сягали понад 16 млрд гривень).
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас