Фінський суперкомп'ютер отримає 200 тисяч ядер — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінський суперкомп'ютер отримає 200 тисяч ядер

Технології&Авто
682
Серверні 7-нм процесори AMD EPYC Rome вельми привабливі за співвідношенням ціни і продуктивності, хоча Intel все ще залишається беззаперечним лідером.
Протягом наступних півтора року фінський науковий центр ІТ (CSC) збирається закупити в два етапи новий суперкомп’ютер.
Перша фаза включає створення кластера Atos BullSequana X400 з повітряним охолодженням, який використовує процесори Intel Xeon Cascade Lake і інтерконнект Mellanox HDR InfiniBand (200 Гбіт/с) — він забезпечить пікову теоретичну продуктивність в 2 Пфлопс.
При цьому обсяг системної пам’яті на окремий вузол буде варіюватися від 96 Гбайт до 1,5 Тбайт, а вся система отримає паралельну файловій систему Lustre ємністю 4,9 Пбайт. Крім того, для завдань машинного навчання та ШІ будуть використовуватися окремі вузли, які будуть включати в цілому 320 графічних процесорів NVIDIA Tesla V100 NVLink (по 4 на вузол).
Очікується, що пікова продуктивність цієї підсистеми досягне 2,5 петафлопс. Перший етап буде запущений влітку 2019 року.
Але цікавіша друга фаза планів фінських вчених, яка повинна завершитися навесні 2020 року. Atos створить для CSC суперкомп’ютер BullSequana XH2000 з рідинним охолодженням і інтерконектом InfiniBand HDR, який буде оснащений 200 тисячами ядер AMD EPYC Rome (це 3125 64-ядерних процесорів).
Кожен вузол буде оснащуватися 256 Гбайт RAM, що не так вже й багато для нових CPU. Сховище буде складатися з паралельної файлової системи Lustre на 8 Пбайт. Друга фаза збільшить обчислювальну потужність ще на 6,4 Пфлопс. Крім того, весь обчислювальний комплекс також отримає загальне CEPH-сховище на 12 Пбайт.
Подібні угоди дозволяють з обережним оптимізмом дивитися на майбутнє серверних процесорів AMD наступного покоління EPYC. Коли обидва етапи будуть завершені, вся система буде забезпечувати 11 петафлопс теоретичної пікової продуктивності, що більш ніж в п’ять разів вище, ніж було доступно досі фінським ученим.
Система буде використовуватися численними агентствами та університетами в дослідженнях для астрофізики, розробки ліків, для роботи з нанотехнологіями і штучним інтелектом. Частина системи буде ексклюзивно використовуватися метеорологами.
Фінляндія інвестує 37 млн євро в свої зусилля з оновлення високопродуктивної обчислювальної інфраструктури.
За матеріалами:
Servernews
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас