Фізики змогли зменшити об'єкти до нанорозмірів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фізики змогли зменшити об'єкти до нанорозмірів

Технології&Авто
1434
Вчені з Массачусетського технологічного інституту освоїли неймовірний спосіб трансформації матеріалу і навчилися виготовляти нанорозмірні об’єкти практично будь-якої форми.
Імплозивне виробництво – це «спосіб перенести майже будь-який матеріал в тривимірну модель з нанорозмірною точністю», розповідає Едвард Бойден, професор біоінженерії з MIT. Він стверджує, що всі об’єкти – від металів до ниток ДНК – володіють певними шаблонами, які можна відтворити в крихітному масштабі. Подібні методи були відомі і раніше, але всі вони були вкрай повільними і не дуже ефективними.
За фактом, вченим доводилося додавати шар за шаром на двомірні наноструктури або задовольнятися найпростішими стійкими формами – кубами або пірамідами. Саме по собі це досить цікавий досвід, ось тільки практичного застосування йому так і не знайшлося. У наноматеріалів величезний спектр використання – від мікроскопічних роботів до частинок, здатних знищувати ракові клітини – але для цього дослідники мали навчитися працювати зі складними формами. І ось, нарешті, вихід знайдено.
Технологія MIT використовує методи, які в даний час вже застосовуються для збільшення зображень мозкової тканини, але повертають їх назад. Як? Сам процес передбачає, що тканини поміщають в гідрогель, який потім природним шляхом збільшується в розмірах. Так вчені за допомогою звичайного мікроскопа можуть отримувати дуже чіткі і детальні зображення. У новій же версії порівняно великий об’єкт теж взаємодіє з гідрогелем. Дослідники вибрали для випробувань поліакрилат – його часто можна зустріти в звичайних підгузниках.
Після цього матеріал «купається» в молекулах флуоресцину, оранжевого барвника, що світиться в жовто-зеленому спектрі. Ця речовина – маркер, завдяки якому вченим буде простіше відстежити об’єкт. Крім того, флуоресцин виступає в ролі «якоря», до якого можна прикріпити будь-які інші молекули. «За допомогою світла такі якорі фіксуються там, де вам зручно, і в подальшому до них можна приєднати все, що душі завгодно», говорить Бойден.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас