Financial Times назвала людину року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Financial Times назвала людину року

Світ
470
Британська газета Financial Times назвала відомого інвестора і філантропа Джорджа Сороса людиною року.
Як стверджує видання, в 2018 році, в розпал популістських тенденцій у політиці, Сорос став символом ліберальної демократії і відкритості суспільства.
Зазвичай вибір FT відображає досягнення людини, цього разу також враховувалися і ті цінності, які представляє Сорос: права людини, відкритість, свобода ЗМІ, з одного боку, боротьба з авторитарними режимами, расизмом та нетерпимістю – з іншого. Financial Times прямо протиставляє його цінності тим, які нібито сповідують президент РФ Володимир Путін і президент США Дональд Трамп.
Дж.Соросу, якого називають батьком хедж-фондів, цьогоріч виповнилося 88 років. Він народився в Угорщині, покинув країну в 17 років, закінчив Лондонську школу економіки, паралельно працюючи носильщиком і офіціантом, пізніше переїхав до США. У 1950-ті роки він створив фонд Quantum і став одним з найуспішніших спекулятивних гравців в історії.
У Великобританії довгий час був відомий як людина, яка “розорила” Банк Англії: у 1992 році Дж.Сорос робив ставки на зниження курсу фунта стерлінгів, заробивши на них близько $1 млрд. Зараз його критикують за заперечення проти виходу Великобританії з Євросоюзу і фінансову підтримку тих, хто поділяє цю його позицію.
Благодійну діяльність Дж.Сорос почав в 1979 році в ПАР. У 1984 році створив фонд в Угорщині для підтримки університетів і бібліотек Open Society Foundations. До 2018 року Дж.Сорос передав фонду $18 млрд сімейних коштів. У Росії діяльність його фонду визнана небажаною.
Цього року в Угорщині розгорнулася кампанія “Стоп Сорос”. У травні його фонд Open Society Foundations був змушений перевести представництво з Угорщини на територію ФРН. На початку грудня Центрально-Європейський університет, заснований за участю Дж.Сороса та акредитований в США і Угорщині, підтвердив переїзд із Будапешта до Відня в зв’язку з тиском угорської влади.
Західні ЗМІ раніше зазначали, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан в останні місяці перед парламентськими виборами квітня 2018 року в своїх виступах приділяв більше часу фігурі Дж.Сороса. Орбан, який багато років тому отримав стипендію від соросівського фонду, звинувачував фінансиста в прагненні підірвати в своїх інтересах християнську Угорщину і Європу, використовуючи для цього імміграцію мусульман, а також засновані Дж.Соросом НУО.
У жовтні Дж.Сорос, найбільший спонсор Демократичної партії США, першим з критиків Д.Трампа отримав посилку з вибуховим пристроєм.
За даними журналу Forbes, капітал Дж.Сороса на 19 грудня оцінювався в $8,3 млрд, він займав 60-у сходинку в списку 400 найбагатших американців і був 190-м серед мільярдерів світу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас