Які професії в Україні найзатребуваніші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які професії в Україні найзатребуваніші

Особисті фінанси
3270
Україні бракує двірників, швачок, слюсарів-сантехніків і кухарів.
Про це повідомила прес-служба Київського міського центру зайнятості.
У столиці найбільший попит на ринку праці спостерігається на кваліфікованих робочих і працівників сфери обслуговування. Середній розмір заробітної плати в цій категорії вакансій – близько 6,5 тис. грн.
Усього в базі даних Держслужби зайнятості України близько 150 тис. вакансій, розповів виконувач обов’язків голови відомства Валерій Ярошенко. Таку велику кількість пропозиції він пояснює, зокрема, міграційним чинником. Кваліфікована робоча сила має доступ до ринку праці Європи і залишає Україну. До того ж там вищі зарплати, стверджує чиновник. Хоча в Україні, за його словами, динаміка зі зростання зарплат також позитивна.
“Роботу в Україні цілком можна знайти. Єдине що – рівень зарплати не такий високий, як у розвинутих європейських країнах. Попри велику кількість вакансій, є інша проблема: не завжди вакансії збігаються з професійною освітою тих, хто шукає роботу”, – сказав Ярошенко.
У багатьох упереджене ставлення до працівників виробництва, зазначає HR-експерт Тетяна Пашкіна. За її словами, найбільший попит має саме виробнича сфера – 100% у найбільших містах України. Лише в Києві часом на перший план виходять IT. До десятки найзатребуваніших входять робочі спеціальності загалом і працівники без кваліфікації.
“Тут потрібні всі: сервісні майстри металопластикових конструкцій, оброблювачі, технічні директори, оператори виробничої лінії, інженери-екологи, електрослюсарі. Якщо запитати роботодавців, кого їм не вистачає – вони відповідають: притомних і адекватних”, – зауважила Пашкіна.
Коштів, що вкладають у систему професійної освіти, для розв’язання проблем недостатньо, оскільки багато років її недофінансовували, каже експерт групи “Освіта Реанімаційного пакету реформ” Володимир Бахрушин. Він наголосив, що держава може регулювати обсяг державного замовлення, утім, не може змушувати випускників шкіл обирати певні професії. Дуальна освіта – це лише один із інструментів, як покращити взаємодію освітян із кадровиками, каже він. До того, ж придатна не для всіх спеціальностей.
“По певним робітничим професіям сьогодні є дефіцит. Але важко прогнозувати, наскільки довго він триватиме. У світі є тенденція до скорочення робочих місць, які потребують некваліфікованої праці, за рахунок автоматизації та запровадження сучасних інформаційних технологій”, – зазначив Ярошенко.
Протягом 2018 року за посередництва Державної служби зайнятості працевлаштували 788 тис. осіб, повідомляють у Держслужбі зайнятості. А це на 42 тисячі більше, порівняно з аналогічним періодом минулого року.
За матеріалами:
5 канал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас