"Велика четвірка" може зіткнутися з посиленням правил ведення бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Велика четвірка" може зіткнутися з посиленням правил ведення бізнесу

Фондовий ринок
1331
Антимонопольна служба Великобританії (Competition and Markets Authority, CMA) оприлюднила звіт, в якому запропонувала істотно посилити правила для британських аудиторів, пише Financial Times.
Зокрема, CMA пропонує зобов’язати аудиторські компанії виділити аудиторські підрозділи в окремі юридичні особи. Крім того, найбільші фірми, що торгуються на біржі, можуть зобов’язати наймати відразу двох аудиторів для перевірки своїх фінансів.
Звіт регулятора став наслідком перевірки ринку аудиторських послуг Великобританії, на якому присутні, по суті, лише фірми “великої четвірки” – Deloitte, KMPG, E&Y і PwC. Крім обмеженої конкуренції, банкрутства таких великих компаній, як Carillion (державний підрядник) і BHS (ритейлер), викликали питання щодо якості аудиту.
“Необхідність усунути проблеми ринку аудиту давно назріла, – заявив голова CMA Ендрю Тайрі. – Практично ніхто не читає звіти аудиторів, проте десятки мільйонів людей залежать від якісного аудиту. Якщо бухгалтерію не перевіряти належним чином, під загрозою опиняться робочі місця, пенсії і накопичення громадян”.
Пропозиції CMA будуть обговорюватися до кінця січня. Крім запропонованих змін, регулятор не відкидає прийняття таких радикальних заходів, як насильне розділення великих аудиторських компаній або введення обмежень на число великих фірм, з якими можуть співпрацювати аудитори.
У вівторок були опубліковані результати перевірки Ради з фінансової звітності Великобританії (Financial Reporting Council, FRC), головного наглядового органу в аудиторській галузі. Сер Джон Кінгмен, глава компанії Legal & General Plc, що відповідала за перевірку, закликав владу розпустити FRС, замінивши його іншим регулятором з ширшими повноваженнями.
Як вказано в звіті, FRC відрізняється “непослідовним і неповним” підходом до усунення конфліктів інтересів і “обмеженою прозорістю” в окремих сферах своєї роботи. Крім того, регулятор кілька разів допускав витоки важливої ​​інформації в пресу.
Звіт Legal & General особливо критикує практику FRC з набору співробітників на вищі керівні посади. Зокрема, з 21 вакансії в вищому керівництві регулятора лише одна була розміщена у відкритому доступі, ще в шести брали участь сторонні рекрутингові агентства.
Згідно з пропозицією Дж.Кінгмена, новий регулятор зможе забороняти аудиторам, які порушили правила, працювати з великими компаніями, акції яких торгуються на біржі, і ініціювати розслідування стосовно всіх директорів компаній, а не тільки тих, які безпосередньо зайняті у бухгалтерському обліку.
Крім того, фінансування нового регулятора пропонується здійснювати з обов’язкових внесків аудиторських компаній. Наразі ці внески є добровільними.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас