Нацбанк хоче створити реєстр публічних осіб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк хоче створити реєстр публічних осіб

Казна та Політика
386
Створення реєстру публічних осіб дозволить банкам більш ефективно ідентифікувати РЕР.
«У нас проведена серйозна робота, і вона ще не закінчилася. Ми домовилися, що будемо створювати такий реєстр – “базу обміну інформацією” спільно з НАБУ”, – заявила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.
Вона уточнила, що в жодній країні світу не існує вичерпного переліку публічних осіб. «Головний принцип фінмоніторингу говорить, що при ідентифікації клієнтів банки повинні використовувати абсолютно всі наявні ресурси, щоб ідентифікація проходила максимально повно», – сказала Катерина Рожкова.
Наприклад, в Україні існує система електронного декларування, яку банки можуть інтегрувати в свої системи та використовувати для ідентифікації клієнтів.
«Ясна річ, що іноді дуже складно визначити коло родичів. Але ми не маємо права публікувати всю цю інформацію. Тому зараз ми домовляємося в НАБУ, щоб створити базу обміну. Але для цього банкам потрібно включити в договори з клієнтами норму про такий обмін», – пояснила перший заступник голови НБУ.
При цьому Катерина Рожкова уточнила, що на 100% покладатися на інформацію з якої-небудь бази не можна. «Немає відповідального органу, який би відповідав за наповнення цієї бази на постійній основі, тому можуть бути невідповідності. Фінальне рішення все одно залишається за банками», – сказала вона.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас