Українська економіка доларизована на 45% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українська економіка доларизована на 45%

Валюта
3705
Рівень доларизації банківського сектору в Україні був і залишається високим. Сплески інфляції та девальвації регулярно призводили до того, що гривня втрачала купівельну спроможність. Тому населення завжди зберігало значну частину заощаджень в іноземній валюті. Така тенденція зберігається і сьогодні.
Про це йдеться у Звіті про фінансову стабільність, оприлюдненому на сайті Національного банку України.
“Рівень доларизації на кінець 2018 року ще близький до 45% як для депозитів, так і для кредитів. Хоча для країн, подібних Україні, прийнятним вважають діапазон 20-30%. Навіть у нових кредитах частка валютних становить близько 30%”, – йдеться у звіті.
Існує низка галузей, кредитування яких відбувається переважно у валюті. У них доларизація кредитів переважає 70%. У НБУ відзначають, що кредитування цих позичальників не завжди виправдано, оскільки часто вони не мають достатньої кількості валютних доходів.
“Значний рівень доларизації портфелів банків – це системний ризик. Якщо банки не будуть проявляти активності в зниженні рівня доларизації власних балансів, НБУ допускає встановлення додаткових ризиків для валютних активів і жорстких вимог до оцінки кредитного ризику за кредитами в іноземній валюті. З урахуванням зазначених дій валютний ризик для банків і їхніх клієнтів повинен знизитися”, – зазначили в НБУ.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас