Найбільший алмаз Північної Америки знайдено на руднику Diavik в Канаді — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найбільший алмаз Північної Америки знайдено на руднику Diavik в Канаді

Світ
641
Жовтий алмаз масою 552 карати (110,4 г) знайдений на руднику Diavik в канадській провінції Північно-західні території, що належить Dominion Diamond Mines і Rio Tinto Group.
Алмаз розміром з куряче яйце є найбільшим з коли-небудь виявлених на території Північної Америки і майже втричі перевершує за розмірами попередній камінь-рекордсмен в Канаді. Він більший за діамант De Beers, що раніше вважався найбільшим в групі жовтих алмазів (440 каратів на момент виявлення в 1888 році).
На сусідніх рудниках Diavik і Ekati видобувають алмази дуже високої якості, але величезні розміри для них не характерні, йдеться в спільному повідомленні компаній.
За словами гендиректора Dominion Шейн Дергін, знайдений алмаз – ювелірної якості, однак практично не дав додаткових деталей, які могли б допомогти визначити його вартість.
Алмази жовтого кольору зазвичай коштують дешевше за безбарвні камені ідеальної чистоти, проте для алмазів яскравого фантазійного забарвлення ситуація зворотна.
“Ми можемо назвати колір каменю фантазійним жовтим, але поки що це все, що можна сказати, оскільки він необроблений і був трохи пошкоджений в ході робіт”, – заявив Ш. Дергін в інтерв’ю агентству Bloomberg.
За даними агентства, канадський жовтий алмаз займає сьоме місце за розмірами серед знайдених в цьому столітті і входить в топ-30 найбільших коштовних каменів в історії.
Rio Tinto належить 60% рудника Diavik, проте Dominion викупила алмаз у партнера на внутрішньому аукціоні. Зараз компанія шукає Ювелірний дім, щоб розділити і огранити його.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас