СБУ викрила комерсантів, які незаконно заволоділи базами даних понад 100 держустанов і військових підрозділів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБУ викрила комерсантів, які незаконно заволоділи базами даних понад 100 держустанов і військових підрозділів

Казна та Політика
393
Співробітники Служби безпеки України викрили комерційну структуру, яка за допомогою забороненого в Україні програмного забезпечення заволоділа базами даних та інформацією, що належать державним установам, військовим підрозділам і підприємствам у Львівській області.
Як повідомив прес-центр СБУ в п’ятницю, оперативники спецслужби встановили, що комерсанти легально обслуговували програмне забезпечення цих установ. Однак під час виконання робіт вони встановлювали заборонені програми для копіювання інформації. Використання шкідливих програм дозволило зловмисникам несанкціоновано отримати доступ до інформаційно-телекомунікаційних систем більш ніж 100 державних і військових установ, підприємств та організацій.
В ході санкціонованих слідчо-розшукових дій правоохоронці виявили у комерсантів викрадені бази даних, що належать військовим частинам і державним установам Львівської області. Встановлено, що копіювання даних відбувалося, зокрема, через програмні засоби віддаленого керування комп’ютером “teamviewer”.
“З урахуванням того, що програмне забезпечення “Парус” і “Афіна” поширюється і оновлюється з серверів, які територіально розташовані в РФ, через дії зловмисників створені передумови для витоку інформації з обмеженим доступом. Викрадені за допомогою російських програм бази даних стали доступними для країни-агресора і можуть бути використані на шкоду національній безпеці держави”, – попереджають в СБУ.
Наразі тривають слідчі дії під процесуальним керівництвом прокуратури Львівської області в рамках кримінального провадження щодо ст. 359 (незаконне використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації) Кримінального кодексу України. Зокрема, перевіряється версія про передачу незаконно скопійованих даних спецслужбам країни-агресора.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас