В "Аграрному фонді" виявили втрати зерна на 18 мільйонів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В "Аграрному фонді" виявили втрати зерна на 18 мільйонів

Аграрний ринок
318
Неналежне зберігання зерна підрядниками державного “Аграрного фонду” призвело до втрат на суму 18,8 мільйона гривень.
Про це йдеться в аудиті Державної аудиторської служби за період 2016-2018 роки, повідомляє експертна організація StateWatch.
Загалом втрачено 4,2 тисячі тонн зерна і продуктів його переробки.
Зокрема, аудитори відзначають, що “Аграрний фонд” не має виробничих потужностей зі зберігання і транспортування зерна. Тому всі ці послуги отримує від інших підприємств. Це значно зменшує дохідність самого фонду. І призвело до втрати зерна з вини зберігачів.
Обсяг нестач в розмірі 4,2 ​​тис тонн зафіксований на державних Полтавському та Івано-Франківському комбінатах хлібопродуктів. Зараз цей інцидент розслідує Генеральна прокуратура.
Також встановлено непродуктивні витрати “Аграрного фонду” в сумі 12,5 млн грн на зберігання і охорону арештованого цукру. У звіті радять передати в управління “Агрофонду” вісім діючих елеваторів державної компанії “Хліб України”.
За попередніми підрахунками, це дозволить “Аграрному фонду” щорічно заощадити близько 10% коштів на зберіганні зерна.
Внаслідок визнання ДП “Луцький КХП № 2”, ТОВ “Хлібозавод “Салтівський”, ВАТ “Берегівський КХП” неплатоспроможними фонд може втратити 6 млн гривень, через заборгованість останніх.
Також аудитори вказують на те, що фінансові плани фонду затверджуються профільними чиновниками невчасно. План на 2017 рік погоджено Міністерством агрополітики та Кабміном в червні 2017 року, а на 2018 рік – тільки в липні цього року.
Окремо вказана управлінська проблема. Склад наглядової ради – сім посадових осіб, більшість з яких поки не перебувають на посадах.
У неплатоспроможних банках “Брокбізнесбанк” і “Радикал Банк” Агрофонд втратив понад 2,4 млрд грн і 2 млн доларів депозитів. У 2016 році фонд відкрив кредитну лінію в державному “Укргазбанку” на один мільярд гривень. На обслуговування цього кредиту було витрачено понад 180 млн грн.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас