На скільки зростуть тарифи на опалення для українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На скільки зростуть тарифи на опалення для українців

Особисті фінанси
1593
Нинішня зима вдарить по кишені мешканців багатоквартирних будинків, які не отримують субсидії: Нацкомісія з регулювання енергетики та компослуг (НКРЕКП) почала затверджувати нові тарифи на тепло, які подають їм компанії – виробники цієї послуги, в зв’язку з тим, що газ, який йде на підігрів теплоносія, з жовтня подорожчав на 23,5%. В середньому, як і прогнозували експерти енергоринку та Мінсоцполітики, тепло подорожчає на 18%, але в деяких містах, наприклад в Києві, зростання цін на тепло виявиться більшим – на 22,3%. При цьому для отримувачів субсидій (їх понад 5 млн осіб), за словами міністра соцполітики Андрія Реви, нічого не зміниться – за них доплатить держава.
На скільки зростуть тарифи на опалення для українців
Коли і скільки
За інформацією НКРЕКП, підвищені розцінки наберуть чинності з 1 січня 2019 р., а перші платіжки з підвищеними сумами люди отримають після 1 лютого. “Сегодня” оцінила, на скільки подорожчає тепло в містах-мільйонниках, а також в якому з облцентрів воно найдорожче і найдешевше. Як видно з інфографіки, серед облцентрів лідирує Кропивницький, серед мільйонників – Харків. Водночас в Дніпрі, де кілька постачальників тепла, для жителів трьох житлових масивів, розташованих поруч з Придніпровською ТЕС, гігакалорія коштує всього 800 грн, або майже вдвічі дешевше, ніж в середньому по місту. Більше того, за даними НКРЕКП, тарифи навіть вдалося знизити з січня на 2% Як роз’яснили нам у міському КП “Коменергосервіс”, що обслуговує ці житлові масиви, вони не використовують дорогий газ, а отримують теплоносій потрібної температури безпосередньо від ТЕС. А тарифи знижені за рахунок модернізації тепломереж і скорочення тепловтрат.
Протилежний приклад – Одеса, де досі міська влада не затвердила розцінки на тепло, бо вирішили їх підняти відразу… на 52% при оплаті за лічильниками тепла і на 72% при оплаті за нормами. В результаті вартість Гкал в Одесі може виявитися найвищою в країні, а одеситам доведеться сплатити за обігрів 2-кімнатної квартири площею 50 кв. м в 1,5-1,7 рази більше, або відразу на 1100 грн! НКРЕКП таке підвищення затверджувати відмовляється, і, як нам повідомили в мерії Одеси, поки люди розраховуються по-старому, а коли тарифи підвищать, то доплачувати споживачам за минулі місяці не доведеться. Поки, правда, неясно, за чий кошт погасять накопичені перед “Одесаоблгазом” борги за газ, що подорожчав, адже підприємства ЖКП працюють з нульовим прибутком.
Боржок!
Втім, за словами енергоексперта Валентина Землянського, проблему боргів за газ не вирішено в масштабах всієї країни. Структури теплокомуненерго в листопаді і грудні купували газ за новими цінами, а тепло поставляли і поставлятимуть до кінця грудня за старими тарифами, роз’яснив Землянський.
“Хто покриє збитки комунальників за постачання тепла, поки невідомо, – аналізує Землянський. – Не відкидаю, що “Нафтогаз” може вимагати погасити борги коштом місцевих бюджетів або почне арештовувати рахунки облгазів, що призведе до вимивання коштів, призначених для модернізації та ремонту газових мереж і зниження якості послуг для населення”.
Олександр Панченко, Поліна Мординська
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас