Іпотечне кредитування має бути спрощене - Мамедов — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іпотечне кредитування має бути спрощене - Мамедов

Кредит&Депозит
1143
«Розвивати іпотечне кредитування дуже складно. Є певні завади – серед них і висока вартість ресурсів, і відсутність довгострокової ліквідності. Але головна перешкода полягає в тому, що при кредитуванні на первинному ринку ми не можемо враховувати в якості забезпечення майнові права. Це як майбутній урожай при кредитуванні аграріїв. В результаті ми повинні формувати додаткові резерви», – розповів глава правління банку «Глобус» Сергій Мамедов на круглому столі на тему «Що чекає банківську систему в 2019 році?», організованому «Фінансовим клубом».
Сергій Мамедов запропонував внести зміну до нормативно-правових актів НБУ, щоб дозволити брати в заставу майнові права.
«Потрібно спростити іпотечне кредитування для банкірів. Тоді ми зможемо набагато активніше розвивати цей напрям. У нашій практиці вже погашених іпотечних кредитів на 180 млн грн. Якщо ми видаємо кредит на 20 років, він погашається в середньому за 23 місяці. NPL (прострочені кредити) по портфелю дорівнює нулю. А адже це і нові робочі місця, і внесок у розвиток економіки. Одна гривня, вкладена в іпотеку, дає 11 гривень приросту ВВП», – підрахував банкір.
Заступник голови НБУ Катерина Рожкова вважає, що внесенням зміни до нормативної бази НБУ питання не вирішити.
«У нас є болючий досвід, який отримали багато банків, які активно розвивали іпотечне кредитування. Вони так і залишилися зі своїми проблемами. Зараз ми говоримо про віртуальні квадратні метри, які можуть виявитися або зовсім іншими квадратними метрами, або взагалі повітрям. Якщо ми хочемо, щоб майнові права приймалися в якості забезпечення по кредиту, тоді потрібно змінювати законодавство, яке стосується забудовників. Після цього є сенс вносити зміни до наших нормативних актів», – пояснила Катерина Рожкова.
Вона нагадала, що Нацбанк не є суб’єктом законодавчої ініціативи, але банківське співтовариство може пролобіювати необхідні зміни до законодавства, і регулятор їх підтримає.
«Ми бачимо, що іпотека поступово відновлюється. Тенденції ще дуже невпевнені, дуже невелика кількість банків розвиває цей напрямок. Це питання легасі», – вважає Катерина Рожкова.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас