Банкам Росії загрожує відключення від SWIFT — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкам Росії загрожує відключення від SWIFT

Фінтех і Картки
3747
Спецпредставник США по Україні Курт Волкер висунув перед Росією вимогу звільнити українських моряків, захоплених у Керченській протоці, до Різдва або Нового року.
Волкер пояснив, що США і їхні західні союзники розглядають кілька варіантів, щоб не допустити нових проявів “одностороннього контролю” Росії в спільних водах Азовського моря, передає “Голос Америки”.
Зокрема, розглядається можливість відключення російських банків від міжнародної банківської мережі SWIFT. Ця система регулюється законами Бельгії та прискорює міжнародні транзакції, відправляючи платіжні доручення фінансовим інститутам в різних країнах.
“Люди називають це “ядерною” опцією, – сказав Волкер. – Це призведе до витрат для всіх учасників. Великих витрат для Росії, але і великих витрат для союзників. У кінцевому підсумку, ми повинні зберігати можливість такого варіанту, тому що ми не можемо і далі дивитися, як Росія робить нові агресивні кроки стосовно сусідів, такі як цей”.
При цьому в РФ відразу вирішили створити свій аналог SWIFT, щоб убезпечити свою банківську систему від краху. У російському центробанку вже в 2015 році його використовували десятки місцевих банків. Обмінюватися повідомленнями за допомогою цієї системи можуть не тільки банки, але і компанії.

Довідка finance.ua

  • SWIFT – це спільнота всесвітніх міжбанківських телекомунікацій.
  • За день через мережу SWIFT проходять платіжні доручення більш ніж на 6 трлн доларів, в ній беруть участь понад 10 тис. фінансових організацій в 210 країнах. За статутом SWIFT в кожній країні спільноти створюються група членів і група користувачів.
  • Раніше Україна вже просила відключити банки Росії від SWIFT через анексію Криму.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас