Підраховано, скільки коштів необхідно на ремонт системи водопостачання в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підраховано, скільки коштів необхідно на ремонт системи водопостачання в Україні

Казна та Політика
1302
Журналісти дізналися, що в ремонт і реконструкцію вітчизняної системи водопостачання та водоочищення в Україні необхідно інвестувати як мінімум 20 мільярдів доларів у найближчі 10 років.
Про це йдеться в статті «Как пить дать», опублікованій в журналі «Новое время».
«За оцінкою Укрводоканалекології, для того щоб критична ситуація не переросла в безвихідну, в найближчі десять років у переоснащення, а по суті – в латання галузі потрібно інвестувати $19,5 млрд. Ну а щоб вивести її на європейський рівень, доведеться викласти $40 млрд», – йдеться в статті.
За підрахунками журналістів, ця сума порівнянна з обсягом всіх прямих іноземних інвестицій за 27-річну історію незалежної України.
Зазначається, що на реконструкцію та ремонт систем водовідведення необхідно вкласти 9,9 млрд доларів.
Реконструкція та ремонт систем водопостачання, за приблизними підрахунками, обійдеться Україні в 7,6 млрд доларів, а зниження енергоємності подачі води в 1,3 млрд доларів. На приведення якості питної води до норми потрібно 963 млн доларів.
Таким чином, в ремонт систем водопостачання та водовідведення України необхідно вкласти близько 19,7 млрд доларів.
Віце-президент Асоціації Укрводоканалекологія Ольга Бабій пояснила журналістам, що за рахунок неконтрольованого використання аграріями мінеральних добрив відбувається забруднення нітратами підземних вод, а значить – колодязів.
За його даними, південні українські області (Миколаївська, Херсонська, Одеська) стрімко зневоднюються, що помітно з падіння рівня вод у підземних джерелах.
“А там висока потреба у зрошенні, – пояснює Бабій. – Через п’ять років 50% південних регіонів залишаться без централізованого водопостачання”.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас