Створено рекордно точний атомний годинник — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Створено рекордно точний атомний годинник

Світ
435
Не так давно фахівці американського Національного інституту стандартів і технологій (National Institute of Standards and Technology, NIST) завершили створення нового атомного годинника. Проведені за допомогою установки експерименти показали, що новий годинник має рекордні показники відразу за трьома основними характеристиками.
Це, в свою чергу, означає, що за допомогою цього годинника можна провести дуже тонкі вимірювання, такі, як вимірювання просторово-часових спотворень, що виникають внаслідок неоднорідності гравітаційного поля Землі, вимірювання дуже слабких сигналів від невловимою темної матерії і багато іншого.
Ядром нового атомного годинника є одна тисяча атомів ітербію, які утримуються в межах “сітки”, що складається з променів лазерного світла. Енергія цих променів змушує атоми коливатися подібно метроному, вони постійно переходять від одного енергетичного стану в інший і навпаки. Нова технологія вимірювання цих коливань, плюс синхронна “робота” відразу тисячі атомів дозволяють новому годиннику відраховувати час з неймовірною точністю.
Одна секунда помилки накопичиться в такому годиннику більш ніж за 300 мільйонів років. Як уже згадувалося вище, новий годинник має рекордні показники за трьома параметрами, систематичною невизначеністю, стабільністю і повторюваністю, що було отримано за допомогою нових технологій тепловоог та електричного захисту. Систематична невизначеність показує, наскільки точно “тікання” атомного годинника відповідають коливанням атомів. Згідно з виміряними значеннями, новий годинник забезпечує систематичну невизначеність на рівні 1.4 частини на 10^18.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас