Експерти пояснили, чого чекати від цін на квартири — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти пояснили, чого чекати від цін на квартири

Нерухомість
6435
Забезпеченість житлом в нашій країні – одна з найнижчих в Європі, а житловий фонд в Україні сильно застарів. Наприклад, в ЄС на кожного жителя припадає 40 м.кв. житлової площі, в Україні – трохи менше 24 м.кв.
А ось за темпами будівництва країна вже обганяє Європейський Союз – 2,9 нових квартир на 1000 осіб в Україні – проти 2,8 в Європі. Але будинки будуються, а квартири в них люди все-таки не купують, відзначають аналітики порталу M2bomber.
“Це і є причиною того хаосу в сфері нерухомості”, – вважають експерти.
Ситуація помітно впливає на ціни на ринку новобудов. Так, з квітня до середини літа-2018 ціни на столичні новобудови потроху падали, а потім піднялися знову. З липні медіанна вартість нових квартир становила 22 280 грн/кв.м, у вересні ж “медіана” досягла позначки 24 000 грн/кв.м, і залишається такою донині. Ціна м² в доларах також зросла до осені, але теж не набагато (864 дол/м кв. зараз проти 833 дол/м² в липні).
“Разом з тим, будкомпанії і так втрачають в прибутку, продаючи нове житло. За оцінками Мінрегіону, вартість будівництва 1 м² в Києві – близько 13 000 гривен. Додамо сюди інші витрати забудовників, наприклад, на придбання земельної ділянки, на забезпечення роботи відділу продажів, на рекламу і маркетинг тощо. У підсумку вийде, що зведення одного м кв. в Києві навряд чи обходиться будкомпаніям дешевше 15 000 гривень. А якщо так, то виходить, що в Дарницькому районі нові квартири продають не набагато дорожче, а в Деснянському – навіть дешевше від собівартості”, – зазначають експерти.
Фахівці бачать кілька варіантів подальшого розвитку подій:
  • Замороження будівництв. Зменшення прибутковості – це великий удар для невеликих і молодих будкомпаній, у яких зовсім мізерна “фінансова подушка”. Не отримавши очікуваний дохід від продажу квартир, такі забудовники, ймовірно, не зможуть завершити об’єкти, що зводяться. І в українській будівельній кризі “виживуть найсильніші”.
  • Подальше скорочення метражу квартир. У нових будинках і так більшість квартир – однокімнатні. Багато з них мають площу 25 м², 23 м², чи навіть менше. Можливо, на ринку з’явиться ще більше таких малометражок.
  • Інфраструктурний колапс і “будівельне шахрайство”. Хоч сьогодні новобудови продаються погано, а знижувати ціну м кв. вже нікуди – забудовники, як і раніше, прагнуть отримати прибуток, близький до запланованого. І нерідко його “відбивають” іншими способами. Наприклад, економлячи на матеріалах і на будівництві інфраструктури. Тобто, нові будинки з’являються, а ось школи, лікарні, дитячі установи і т.д. – ні.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас