Запровадження воєнного стану призведе до додаткового тиску на курс гривні - банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Запровадження воєнного стану призведе до додаткового тиску на курс гривні - банкіри

Валюта
4223
Запровадження воєнного стану в 10 областях країни призведе до додаткового тиску на курс гривні, однак глибокої девальвації національної валюти не відбудеться, вважають банкіри.
“За відсутності додаткових економічних та політичних шоків, своєчасної і зваженої курсової корекційної політики Нацбанку курс найближчим часом закріпиться в районі позначки 28 грн/$1”, – сказав директор казначейства банку “Кредит Дніпро” Олег Курінний.
При цьому він додав, що введення воєнного стану може викликати короткострокове посилення ситуативних дисбалансів попиту і пропозиції валюти. Але якщо ситуацію на міжбанку контролює регулятор, беручи участь у торгах різними інструментами і нівелюючи пікові дисбаланси, то ажіотажні настрої готівкового ринку підсилюють спекулятивну складову і створюють ефект саморозкручуваній спіралі.
Водночас, зазначив О. Курінний, більш вагомими факторами, що впливають на курсову динаміку, є цінові тренди на ключові товари українського експорту (зернові і металопродукцію) та імпорту (енергоносії), інфляційні та девальваційні настрої бізнесу і населення, а також хід співпраці з МВФ, має досвід фінансової допомоги країнам, на території яких відбувалися військові конфлікти.
Голова правління РВС Банку Владислав Кравець вважає, що якщо протягом тижня НБУ не вийде на міжбанк з підтримкою курсу гривні, то національна валюта може подешевшати до кінця тижня до 29 грн/$1.
“Якщо протягом тижня НБУ не вийде на міжбанк, національна валюта може подешевшати до кінця тижня до 29 грн/$1. Але глибокої девальвації не буде: середньорічний курс за підсумками року не перевищить позначку в 29,3 грн/$1 (29,3 грн/$1 – показник середньорічного курсу гривні, закладеного в держбюджет-2018 – Ред.). Після скасування воєнного стану гривня почне зміцнюватися”, – сказав банкір.
Голова правління Айбокс Банку Галина Хейло відзначила наявність у НБУ достатньо інструментів для підтримки курсу гривні, Нацбанк не допустить різкої девальвації.
“Найближчим часом волатильність курсу гривні істотно підвищиться у зв’язку з введенням воєнного стану, але НБУ має широкий спектр інструментів і достатній обсяг резервів, щоб утримати курс гривні від різкої девальвації. Малоймовірно, що курс гривні до кінця поточного року подолає позначку в 30 грн/$1”, – сказала Р. Хейло.
Голова правління Піреус Банку Сергій Наумов вважає, що курс гривні почне зміцнюватися вже через кілька днів.
“Ми вже спостерігаємо ослаблення гривні за рахунок ажіотажу населення. Серйозних економічних передумов для подальшого зниження не існує. Тільки панічні настрої, особливо в регіонах введення воєнного стану, рухають курс гривні вниз. Ще кілька днів ми буде жити в умовах нестабільного готівкового курсу. Потім, думаю, курс відкотиться назад”, – сказав банкір.
Аналогічної точки зору дотримується і директор департаменту казначейства Ідея Банку Ярослав Кабін.
“Готівковий ринок традиційно більш істотно відреагував на поточну ситуацію: під впливом новин (про введення воєнного стану – Ред.) населення почало активну купівлю валюти. Ми вважаємо, що ця ситуація стабілізується на поточному тижні, і курс не зросте вище запланованих показників в бюджеті країни”, – сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас