Українці зможуть заробляти на дахах своїх будинків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці зможуть заробляти на дахах своїх будинків

Енергетика
7023
Українці зможуть заробляти на дахах своїх будинків
В Україні з’явилися сонячні батареї потужністю 370 Ватт при розмірі близько 2 м². Зовсім недавно цей показник досягав лише 300 Ватт при цьому ж розмірі. Таке істотне збільшення потужності фотоелектричних модулів (ФЕМ) може посприяти активному розвитку сонячної енергетики в Україні. Зростання ККД батарей, а як наслідок економія місця, відкриває дорогу сонячній енергетиці в приватні домогосподарства українців.
Даний тип фотомодуля першими в Україні імпортувала компанія Altek, засновником якої є відомий український бізнесмен Вадим Єрмолаєв. Компанія позиціонує себе не просто як учасник ринку, але як частина всеукраїнського руху з пошуку варіантів вирішення енергетичних проблем у країні. Якраз одним з таких варіантів є нові потужні ФЕМ.
Яку користь вони можуть принести пересічному українцеві? Якщо раніше головним аргументом на користь сонячних фотопанелей була їх екологічність, то зі збільшенням їх потужності домашні електростанції стають матеріально вигідними для простих обивателів.
Окупність сонячної електростанції побудованої на батареях потужністю 370 Ватт становить 4-6 років. А далі українці можуть просто отримувати прибуток за допомогою «зеленого тарифу». Це працює наступним чином: при установці сонячної електростанції в приватному домоволодінні, вона підключається до мережі будинка, а також до «загальної» мережі. Надалі відбувається фіксація виробленої і спожитої електроенергії за місяць. У разі якщо енергії було вироблено більше, ніж спожито, електромережа платить господареві електростанції за надлишки виробленої енергії.
«Найпоширеніша в Україні потужність домашньої сонячної електростанції – 10 кВт на годину (для порівняння, побутової холодильник в середньому споживає 0,04 кВт⋅ч). З новими фотомодулями цю потужність можна отримати з сонячної електростанції площею близько 53 м², тобто за допомогою 27 таких фотопанелей», – розповів керівник київської філії компанії Altek Андрій Мірошниченко.
Українці зможуть заробляти на дахах своїх будинків
Електростанція з 27 фотопанелей потужністю 370 Ватт може забезпечити виробництво близько 300 кВт⋅ч в зимові місяці, і до 1600 кВт⋅ч в літні. Тобто, взимку за допомогою цих ФЕМ як мінімум можна повністю покривати витрати електроенергії свого домогосподарства, а влітку – отримувати непоганий прибуток.
Згідно з постановою «Про встановлення «зелених» тарифів на електричну енергію для приватних домогосподарств» в період з 1 січня 2017 по 31 грудня 2019 р. – тариф «доплати» за вироблену, але не витрачену електроенергію становить 554,26 коп / кВт · год.
Системи на базі таких панелей можуть забезпечувати як найменше домогосподарство, так і величезні промислові електростанції. Однак потрібно враховувати: «зелені тарифи» діють тільки для електростанцій приватних домогосподарств, потужність яких не перевищує 30 кВт · год.
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас