Відмовилися від паперових грошей: назвали країну, де майже немає готівки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відмовилися від паперових грошей: назвали країну, де майже немає готівки

Валюта
7518
У Швеції кількість готівки, що перебуває в обігу, впала до 1% від обсягу економіки. Останній відсоток – найскладніший і найдорожчий в плані його заміни безготівковими платежами, повідомляє New York Times.
Більшість жителів Швеції відмовилися від готівки. Так, 95% покупок у віковій групі 18-24 роки здійснюється тільки електронно.
Процес відмови від паперових грошей прискорився, коли бізнесу дозволили відмовлятися приймати їх в оплату за товари і послуги. Будь-який ресторан або магазин в Швеції може повісити на вході табличку з написом, що не приймає готівку. І таких торгових точок стає все більше.
Фахівці Всесвітнього економічного форуму вважають, що скоро в Швеції просто не залишиться місць, де приймають готівку.
Навіть величезна торгова імперія Ikea почала замислюватися про повну відмову від готівки. Там підрахували, що в шведському місті Євле лише 1,2 людини з 1000 платять купюрами. Зберігання та інкасація готівки потребує часу і витрат. 15% часу співробітників йшло на завдання, пов’язані з обігом паперових грошей. І в цьому магазині Ikea від них відмовилися.
Але на практиці 1,2 людини виявилися незахищеними верствами населення. Президент Національної організації пенсіонерів Христина Таллберг розповідає, що багато людей похилого віку їздили в Ikea в Євле спеціально, щоб перекусити. Більша частина цих людей не дружить з електронними сервісами і пластиковими картками. Схожа ситуація і з іммігрантами.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас