Євросоюз посилить перевірки іноземних інвестицій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євросоюз посилить перевірки іноземних інвестицій

Світ
235
Рада Європейського союзу, Європейський парламент і Європейська комісія погодили основи скринінгу іноземних інвестицій в країни блоку, щоб захистити стратегічні активи.
Пакет заходів забезпечить захист найважливіших інтересів держав ЄС при збереженні одного з найбільш відкритих інвестиційних режимів у світі, йдеться в повідомленні Єврокомісії.
Уряди ЄС погодилися співпрацювати і обмінюватися інформацією про обговорювані угоди M&A. При цьому вони наділили Єврокомісію як виконавчий орган ЄС повноваженнями робити рекомендаційні висновки про потенційні злиття і поглинання.
Як пише The Wall Street Journal, Брюссель налякала підвищена активність китайських компаній, які останніми роками скуповують найбільш цікаві об’єкти в Європі та інших регіонах. Основи перевірки іноземних інвестицій пророблялися більше року, відтоді як стало відомо, що в 2016 році китайські інвестиції в Європу підскочили на 77% – до рекордних 35 млрд євро.
Зараз Європа взяла за зразок модель Комітету з іноземних інвестицій США (CFIUS), який має досить широкі повноваження. Зокрема, він перевіряє навіть іноземні угоди, щоб переконатися, що вони не шкодять національній безпеці та інтересам США. У 2016 році комітет заблокував купівлю німецького постачальника обладнання для виробництва мікросхем Aixtron SE китайським фондом.
“Структура відрізняється слабкістю з точки зору покладених на держави-члени зобов’язань, але безумовно є поліпшенням у порівнянні з поточною ситуацією”, – заявило WSJ джерело в брюссельських офіційних колах.
Механізм співпраці включається навіть в тому випадку, якщо угода не проходить перевірку на національному рівні. Країна, яку угода зачіпає, передає інформацію іншим державам ЄС і Єврокомісії, яка повинна направити відповідь протягом 35 днів. При цьому інші країни ЄС і Єврокомісія мають додаткове право відреагувати протягом 15 місяців після того, як придбання буде завершено.
Для набрання угодою чинності потрібно схвалення країн-учасниць ЄС і Європарламенту. Очікується, що це відбудеться до кінця 2018 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас