На розвиток екстреної медичної допомоги в 5 областях планують виділити 1 млрд грн - МОЗ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На розвиток екстреної медичної допомоги в 5 областях планують виділити 1 млрд грн - МОЗ

Казна та Політика
176
На трансформацію системи екстреної медичної допомоги у Вінницькій, Донецькій, Одеській, Полтавській, Тернопільській областях і Києві в 2019 році передбачається виділити з держбюджету 1 млрд грн.
Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України на офіційному сайті.
Крім того, за його даними, з 1 липня 2019 року почнеться трансформація спеціалізованої амбулаторної допомоги: нова модель фінансування почне працювати в поліклініках. Національна служба здоров’я буде оплачувати медустановам послуги фахівців, аналізи і широкий спектр діагностики, На ці цілі в проекті держбюджету на наступний рік вже закладено 2 млрд грн.
“Установам спеціалізованої допомоги та місцевої влади потрібно активніше готуватися до другого етапу реформи. Місцева влада повинна підтримати їх у бажанні долучитися до реформи і автономізувати (змінити статус медустанови з бюджетної на некомерційне комунальне підприємство) до кінця 2018 року, оскільки до цього терміну діє пільговий період зміни статусу. У 2019 році цей процес буде набагато складнішим”, – цитується в повідомленні заступника міністра Павло Ковтонюк.
Водночас, як зазначає МОЗ, пріоритетом є Державна програма реімбурсації (відшкодування) вартості “Доступні ліки”, яка в 2019 році зазнає значних змін. Передбачається, що з 1 квітня програма буде перепідпорядкована Національній службі здоров’я. Тобто укладати контракти з аптечними установами та відшкодовувати вартість відпущених лікзасобів будуть не заклади охорони здоров’я або муніципалітети, а безпосередньо один головний оператор таких бюджетних коштів – Нацслужба здоров’я.
У сфері державних закупівель ліків і медичних виробів протягом 2018-2020 років МОЗ планує внести зміни, щоб до кожного з майже 500 препаратів і понад 700 медичних виробів, які зараз закуповує держава централізовано, застосувати один з трьох основних інструментів – розширення програми “Доступні ліки”, включення у вартість послуги або централізовані закупівлі через Центральне закупівельне агентство.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас