Інженери винайшли систему накопичення енергії в бетонних блоках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інженери винайшли систему накопичення енергії в бетонних блоках

Енергетика
3154
Інженери швейцарського стартапу Energy Vault представили систему, що дозволяє зберігати електроенергію не гірше ніж установка PowerPack від Tesla, але коштує значно дешевше.
Система складається з гігантських кранів і бетонних блоків та має ефективність 85%.
Робота швейцарської системи базується на принципі гідроелектростанцій, які накопичують воду в непікові години, а потім різко спускають її, генеруючи величезну кількість електроенергії. Щоб накопичити енергію, гігантські крани споруджують з 35-тонних бетонних блоків величезні вежі, а для того, щоб енергію витягти, захоплюють блоки з побудованої конструкції і «кидають» їх на землю. Під час вільного падіння генератор, до якого кріпиться блок, «повертає» в енергосистему витрачену на його підйом електрику. Згідно з розрахунками стартапу, таким чином можна зберігати від 10 МВт до 35 МВт енергії.
За словами інженерів, ефективність системи Energy Vault складає 85% (для порівняння, ефективність літій-іонних батарей – 90%), а її вартість «на 50% нижче вартості конкуруючих рішень». При цьому робота установки не потребує втручання людини – кранами управляє спеціальне програмне забезпечення.
Серед основних переваг технології – вона підходить для установки в будь-де, а для її використання не потрібно будувати греблі, забруднювати середовище. Крім цього, бетонні блоки, на відміну від літій-іонних акумуляторів, як сховище енергії не схильні до деградації ( «життєздатність» установки Energy Vault заявлена ​​на рівні 30 років). Крім того, інженери пропонують створювати блоки з будівельних відходів, що ще більше знижує вплив на навколишнє середовище.
Першу повноцінну версію системи побудують в Індії для компанії Tata Power, яка замовила енергоустановку ємністю 35 МВт * год.
За матеріалами:
EcoTown
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас