Зростання світового ВВП сповільниться в 2019 р. - Julius Baer — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання світового ВВП сповільниться в 2019 р. - Julius Baer

Світ
380
Глобальна економіка перебуває в пізній стадії ділового циклу, яка історично асоціюється з підвищеними ризиками і зростанням прибутковості на ринках, вважають аналітики Julius Baer.
Вони прогнозують зростання глобального ВВП за підсумками поточного року на рівні 3,8% і його уповільнення до 3,6% в 2019 році. Темпи економічного підйому в США становитимуть відповідно 2,9% і 2,8%, єврозони – 2,1% і 1,7%.
Як очікується, ВВП Китаю в 2018 році збільшиться на 6,5%, наступного року – на 6,2%. Влада країни реалізовуватиме стимулювальні заходи, які дозволять продовжити структурну перебудову економіки і уникнути різкого уповільнення зростання, наголошується в звіті швейцарського банку.
Як показує Оперативна статистика, включаючи індекси ділових настроїв PMI, динаміка економічного зростання в різних країнах стає все більш розсинхронізованою. США залишаються локомотивом підйому, тоді як в єврозоні відзначається погіршення показників, а в країнах, що розвиваються, особливо з високим борговим навантаженням і структурними проблемами, – активне уповільнення.
“Найбільші ЦБ світу поки що демонструють готовність підтримувати фінансові ринки, але ця підтримка буде поступово слабшати. Як нові інвестиційні стратегії особливої уваги заслуговують країни Азії, цифрові інновації, що кардинально змінюють галузі, нова енергетика”, – йдеться в повідомленні.
Висока ділова активність, відсутність інфляційного тиску і сильний ринок праці дозволяють Федеральній резервній системі (ФРС) США зберігати курс на посилення грошово-кредитної політики. У 2019 році американський ЦБ продовжить підвищення ключової ставки, яка до кінця року складе 3,5% річних.
Наступного року ймовірне перше за довгий час посилення умов кредитування Європейським Центральним банком і Банком Англії, які обмежаться підвищенням ставок на 25 базисних пунктів – до 0,25% і 1% річних відповідно, прогнозують експерти.
Протягом наступних 12 місяців ціни на нафту будуть перебувати в коридорі $60-80 за барель, вважають у банку. Зростання цін вище цього рівня буде стримуватися збільшенням пропозиції, в першу чергу з боку сланцевих виробників, тоді як політика ОПЕК+ буде перешкоджати занадто різкому падінню котирувань.
“Головні ризики у світовій економіці пов’язані з політикою США, в тому числі торговими суперечками і загостренням санкцій проти Ірану, бюджетними проблемами в Італії, що створюють значні ризики для євро, і процесом виходу Великобританії з Європейського союзу. Також зберігається ймовірність дефолту в Туреччині, який може викликати ланцюгову реакцію на ринках і спровокувати нову масштабну кризу”, – наголошується в звіті.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас