НБУ розширив можливості уповноважених банків ефективно управляти готівкою НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ розширив можливості уповноважених банків ефективно управляти готівкою НБУ

Казна та Політика
126
Національний банк України (НБУ) розширив можливості уповноважених банків ефективно здійснювати операції із запасами готівки Нацбанку.
Відповідна ініціатива передбачена змінами до положення “Про передачу запасів готівки на зберігання в уповноважені банки”, затвердженим постановою правління №112 від 23 жовтня 2018 року.
Як повідомляється на сайті НБУ, в рамках змін уповноважені банки отримають можливість відносити до запасів готівки, що знаходяться у них на зберіганні, отримані від інших банків пачки банкнот, що підлягають перерахунку, а також вести окремий облік і обробку таких банкнот.
Крім цього, Нацбанк продовжив строки перерахування коштів, що створює сприятливі умови виконання операцій із запасами готівки на зберіганні.
З метою мінімізації операційних ризиків уповноважені банки будуть зобов’язані розробити план дій щодо організації роботи із запасами готівки на зберіганні в умовах обставин непереборної сили та узгодити цей план з Нацбанком, а також періодично проводити тестування плану і за результатами тестування оновлювати документ.
В рамках змін Нацбанк також отримає можливість застосовувати штрафні санкції до уповноважених банків у разі повторного порушення умов зберігання готівки НБУ.
Зміни набирають чинності з 1 листопада 2018 року, крім пунктів, що стосуються укладення договору про зберігання запасів готівки НБУ за новим зразком, можливості зарахування в запаси готівки на зберіганні готівки, що підлягає перерахунку, а також застосування штрафних санкцій. Ці пункти набирають чинності з 1 січня 2019 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас