П'ять тисяч роботів складуть карту Всесвіту в 3D — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

П'ять тисяч роботів складуть карту Всесвіту в 3D

Технології&Авто
401
Астрономічний інструмент Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI), розроблений вченими та інженерами Національної лабораторії в Берклі, є надзвичайно складною машиною, в конструкції якої використано 5 тисяч крихітних роботів, які керують напрямком “погляду“ оптичного об’єктива.
Кожен з цих об’єктивів призначений для вивчення однієї окремої галактики, таким чином інструмент DESI буде здатний спостерігати одночасно за 5 тисячами галактик, витрачаючи на один цикл спостережень 20 хвилин часу. Окружність інструменту DESI розбита на 10 секторів по 36 кутових градусів.
На кожному з цих секторів встановлено по 500 роботів, а загальна кількість деталей, з яких складається інструмент DESI в цілому, перевищує 600 тисяч. Після завершення складання цього складного механізму, інструмент DESI в 2019 році буде встановлений на телескопі Mayall Telescope, що входить до складу Національної обсерваторії Kitt Peak.
Основним науковим завданням, яке буде вирішуватися за допомогою інструменту DESI, стане вимірювання ефекту впливу темної енергії на процес розширення Всесвіту. Для цього за допомогою інструменту будуть зібрані спектральні дані десятків мільйонів квазарів і галактик. І на основі цих даних буде складена детальна тривимірна карта, що охоплює оточуючий нас Всесвіт на глибину 11 мільярдів світлових років.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас