З кожного по 400 грн: в Україні хочуть ввести медстрахування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З кожного по 400 грн: в Україні хочуть ввести медстрахування

Казна та Політика
8491
Застрахованими повинні бути всі. Так говориться в законопроекті №9163, який нещодавно зареєстрували депутати – вони пропонують ввести обов’язкове медичне страхування.
Оплачувати страховку зобов’яжуть роботодавця, а якщо людина безробітна, за неї заплатять місцеві органи влади. Розмір обов’язкового внеску визначатиме Кабінет Міністрів, йдеться в проекті. Але депутати вважають, що це має бути не менше 400 грн.
“Українці за свій рахунок фінансують систему охорони здоров’я на 60%, а держава на 40%. В результаті, медична допомога для українців стала катастрофічно недоступною економічно і фізично”, – зазначають депутати в пояснювальній записці до проекту. Тому автори проекту пропонують розділити медпослуги на ті, які покриватиме держава, і ті, які відшкодує страховка.
Також в законопроекті зазначено, що може покривати страхування. Це діагностика, лікування, профілактика, реабілітація і ліки. Перелік послуг залежатиме від договору зі страховою компанією.
В Україні наразі працює добровільне медичне страхування (ДМС), але тільки 5-6% українців мають поліс ДМС. Страховики пропонують ДМС, переважно, робочим колективам – тобто, його може оформити роботодавець для своїх співробітників. Зараз 90% всього ринку особистого страхування знаходиться в корпоративному сегменті.
Після старту медреформи деякі страховики почали пропонувати і індивідуальні поліси ДМС. Вартість індивідуального ДМС дорожче корпоративного в 4-5 разів і може досягати 20-30 тис. грн.
Крім того, індивідуальна страховка зазвичай має більше винятків порівняно з корпоративними програмами, зазначають в страхових компаніях.
Страховики більше орієнтовані на корпоративні поліси ДМС з простої причини – працюючим нема коли хворіти. Під це страхові і розраховують свої програми. А якщо дозволити страхуватися всім по одному, то за полісами йтимуть тільки хворі, ділиться агент однієї із страхових компаній.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас