10 осіб підозрюють у привласненні $20 мільйонів "Ощадбанку" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

10 осіб підозрюють у привласненні $20 мільйонів "Ощадбанку"

Кримінал
1751
23 жовтня детективи Національного антикорупційного бюро України затримали десять осіб, яких підозрюють у заволодінні 20 мільйонами доларів державного “Ощадбанку”.
Про це повідомляє прес-служба НАБУ.
Серед затриманих – три топ-менеджери банку (два чинних і один колишній). Одна з них працює заступником голови правління “Ощадбанку”, а на момент вчинення злочину була директором департаменту корпоративного бізнесу банку.
Друга підозрювана – начальник відділу управління проектного фінансування (раніше була заступником цього відділу).
Третій підозрюваний – колишній начальник управління проектного фінансування “Ощадбанку”, який звільнився в 2015 році.
Інші підозрювані — колишні бенефіціари групи компаній “Креатив”, екс-службові та посадові особи підприємств, що входять до складу цього холдингу, і оцінювач.
За даними слідства, в 2013 -2015 роках посадові особи компаній, що входили в холдинг “Креатив”, вступили в змову з посадовими особами “Ощадбанку”. Вони підробили документи для отримання в банку кредиту на суму 20 млн доларів нібито на купівлю насіння соняшнику. Після отримання коштів тодішні власники “Креативу” вивели їх за кордон на рахунки компаній, зареєстрованих у Белізі та Швейцарії.
Після того цими ж грошима оплатили купівлю корпоративних прав компаній, що володіли цінною нерухомістю. За даними НАБУ, ухвалюючи рішення щодо кредиту, топ-менеджери “Ощадбанку” спиралися на неперевірені, а іноді і підроблені документи, частина з яких створювалася за їх же участі. Через корупційну схему з “Ощадбанку” вивели 20 млн доларів, що на момент скоєння злочину становило 160 млн грн.
Це призвело до списання майнових прав і, як наслідок, до збитків “Ощадбанку” на суму 133 млн грн через здійснення витрат на формування резерву за цим кредитом.
Зараз детективи НАБУ здійснюють невідкладні слідчі дії, вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас