У Південній Азії бум інвестицій - туди переносять виробництво з Китаю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Південній Азії бум інвестицій - туди переносять виробництво з Китаю

Світ
1205
Країни південно-східної Азії залучили рекордний обсяг іноземних інвестицій завдяки торговій війні Китаю і США. Основними бенефіціарами виступили Таїланд, В’єтнам і Філіппіни.
Торгова війна передбачає введення загороджувальних мит на товари з Китаю, експортовані в Сполучені Штати. Це робить невигідним виробництво на території КНР. За логікою президента США Дональда Трампа, введені мита повинні стимулювати бізнес відкривати підприємства в Америці. Замість цього бізнес вирішив будувати фабрики в південно-східній Азії.
У першому півріччі 2018 року сукупний обсяг іноземних інвестицій в економіку Таїланду зріс на 53% і досяг $7,6 млрд.
На Філіппінах цей показник зріс в шість разів – з $144 млн до $861 млн.
За словами економістів Maybank Чуа Хак Біна і Лі Чжу Є, в першу чергу інвесторів залучили галузі споживчих товарів, автомобільних комплектуючих і хімічне виробництво.
За підсумками дев’яти місяців 2018 року сукупний обсяг продукції, випущений у В’єтнамі, зріс на 18% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. За цей час інвестори вклали в місцеве виробництво $1,2 млрд. Найбільшим проектом став завод з виготовлення поліетилену південнокорейської компанії Hyosung Corp.
Згідно з дослідженням Американської торгової палати в Китаї, одна третина американських компаній, що працюють в КНР, розглядає можливість перенесення своїх виробничих майданчиків в іншу країну.
“Наявні торговельні протиріччя тільки підсилюють вже існуючий тренд, – заявив старший економіст Natixis Asia в Гонконзі Трінх Нгуєн. — Південно-східна Азія — це зростаючий ринок сам по собі. А ще тут низька собівартість продукції, ліберальні правила торгівлі і ніяких геополітичних ризиків”.
Серед останніх компаній, які перенесли виробництво в південно-східну Азію: бренд мотоциклів Harley Davidson (завод в Таїланді), постачальник побутової електроніки Panasonic (закрив завод в США заради фабрики в Малайзії), виробник взуття та аксесуарів Steven Madden (переніс підприємство з Китаю до Камбоджі) і компанія Kayamatics, яка займається інтернетом речей.
Зараз у цієї фірми два заводи в Китаї, але найближчим часом вона відкриє дві виробничі лінії в Малайзії.
Постачальник деталей для Apple, компанія Delta Electronics, готова витратити $2,1 млрд на придбання заводу в Таїланді, щоб налагодити там виготовлення комплектуючих. Фірма Merry Electronics, що збирає навушники за замовленням Bose та інших відомих марок, також має намір перенести частину свого виробництва з південного Китаю в Таїланд.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас