Експерт розповіла про наслідки подорожчання газу для населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт розповіла про наслідки подорожчання газу для населення

Енергетика
4518
Якщо газ для населення подорожчає, знадобляться додаткові 25 млрд грн на субсидії. На стільки ж зросте загальний дефіцит держбюджету в Україні, розповіла енергетичний експерт Марія Яковлєва.
“В Україні газ для населення зараз коштує 7 тисяч гривень за тисячу кубів. Ціну пропонують підняти в середньому на 25 відсотків. Бюджет субсидій на 2018 рік становить 71 мільярд гривень. Загальний дефіцит держбюджету – 81 мільярд”, – говорить Марія Яковлєва.
Щоб українці могли платити за газ за ринковими цінами, держава повинна забезпечити населення лічильниками, зробити доступними програми енергоефективності. Крім того, піднімати доходи українців до європейського рівня.
“У підземних сховищах України знаходиться 16,4 мільярдів кубів газу. Попередні 4 роки запаси становили від 12 до 15 мільярдів. На кінець опалювального сезону залишалося близько 50 відсотків газу. Тому нинішніх запасів вистачить на 2 зими. Питання: навіщо нам надвеликі запаси у підземних сховищах? Чому не можна збалансувати залишки? Адже на них витрачаємо кредитні кошти. У підсумку платить український споживач”, – говорить експерт.
Україна купує газ у Словаччини, Польщі та Угорщини.
“У Польщі найменша пропускна потужність. Але ціни однакові незалежно від кордону. Загалом газ подорожчав на європейському ринку. Коштує зараз 297 євро за тисячу кубометрів. Ціна не враховує митних платежів і оплати за точку входу в Україну”, – наголошує Марія Яковлєва.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас