Заробітчани проміняли Польщу на Чехію і Німеччину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заробітчани проміняли Польщу на Чехію і Німеччину

Світ
16099
Дефіцит робочої сили в Польщі дедалі загострюється. Українські заробітчани більше не рвуться в цю країну, а задивляються на інші. У порівнянні з минулим роком кількість видач запрошень на роботу в Польщу зменшилася на 18%.
«Неможливо буде швидко завезти до Польщі в’єтнамців або філіппінців, тому що їхати їм доводиться здалеку, квитки коштують дорого, лібералізації візового режиму, як з Україною, у представників цих країн немає. Тому, поляки будуть продовжувати спрощувати працевлаштування українцям, змінювати своє законодавство, щоб наші громадяни обирали цю країну для працевлаштування. Прогноз на найближчий рік дуже простий – якщо буде відкритий ринок Німеччини для української робочої сили, тоді наші трудові мігранти поїдуть працювати саме туди. Але Польща, країни Балтії, Чехія робитимуть кроки, щоб соціалізувати наших співвітчизників на своїй території. Видати їм посвідку на проживання, асимілювати в суспільстві, щоб таким чином конкурувати з високими німецькими зарплатами», – запевнив Василь Воскобойник.
Для наших людей визначальним фактором є розмір зарплати, тому не дивно, що вони вибирають країни, де можна більше заробити. При рівних умовах, включаються інші фактори, такі як розуміння мови, соціальні гарантії тощо. У цьому сенсі країни Балтії привабливіші від Польщі, тому що в них багато російськомовних, отже, з роботодавцями набагато легше комунікувати, кажуть експерти.
Крім того, європейські країни повсякчас полегшують працевлаштування громадян, які живуть за межами ЄС, в тому числі й українцям. Тому з кожним роком відкриваються нові можливості для наших громадян. Це стосується швидкості працевлаштування (можливість працювати за біометричним паспортом), розміру зарплати, умов проживання в країні, наявності харчування та медичного страхування.
Головним конкурентом для польського роботодавця зараз є Чехія. Крім зарплат, там і ставлення до українських роботяг краще, ніж в Польщі. Але ця невелика країна не здатна проковтнути велику кількість трудових мігрантів з України, тому ключовим поворотним моментом для нашого заробітчанина стане лібералізація трудового ринку в Німеччині. Саме туди активніше поїдуть люди в 2019 році.
Поляки ж не зможуть швидко замінити українців представниками інших держав. Все-таки наші співвітчизники є останнім вільним великим резервом робочої сили в Європі, їм дуже легко їздити в Польщу працювати, особливо після введення безвізу.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас