Чим нафта за 100 доларів обернеться для світу і України: прогноз аналітиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чим нафта за 100 доларів обернеться для світу і України: прогноз аналітиків

Енергетика
7574
Як прогнозують фахівці, вперше з 2014 року нафта може подорожчати до 100 доларів за барель, що в свою чергу створить як переможців, так і переможених у світовій економіці.
Експортери палива будуть користуватися поверненням надлишків, даючи заповнити компаніям і урядам скарбницю. А країни, що споживають, зазнають витрат, потенційно роздуваючи інфляцію. Таких висновків дійшли експерти Bloomberg Economics.
“Гарна новина полягає в тому, що ціна на нафту в 100 доларів означатиме менше для глобального зростання в 2018 році, ніж це сталося після сплеску 2011 року. Частково це пояснюється тим, що економіка менше залежить від енергоносіїв”, – підкреслюють аналітики.
Втім, більш високі ціни на нафту вдарять по доходах домашніх господарств і споживчих витрат, але вплив буде різним. У зоні ризику – Європа і КНР.
“Європа вразлива, враховуючи, що багато країн регіону є імпортерами нафти. Китай є найбільшим імпортером нафти в світі, і його може очікувати сплеск інфляції”, – відзначають експерти. Є також сезонні ефекти – в Північній півкулі настає холодна пора року. І хоча споживачі можуть змінити джерела енергії, це відбувається не швидко.
Аналітики впевнені: нафта за 100 доларів принесе більше шкоди, ніж користі для глобального зростання. Але будуть і виграші. Так, більшість найбільших нафтовидобувних країн є країнами з ринком, що формується. Серед тих, кому дістанеться найбільша вигода, експерти називають Саудівську Аравію, Росію, Нігерію і Колумбію.
А ось Індія, Китай, Тайвань, Чилі, Туреччина, Єгипет і Україна входять до числа країн, які можуть постраждати від зростання цін на нафту. Для цих країн-імпортерів посилиться тиск на бюджети, а тому і вся економіка стане більш вразливою.
Крім того, ціни на енергоносії часто мають велику вагу в показниках споживчих цін. Серед найбільш вразливих країн в плані прискорення інфляції через подорожчання нафти – Індія. Підвищення інфляції також може посилити грошово-кредитну політику в Таїланді, Індонезії, Філіппінах і Південній Африці.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас