США планують витратити $250 млн на квантові дослідження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США планують витратити $250 млн на квантові дослідження

Світ
284
В адміністрації Дональда Трампа пройшла нарада з просування квантових досліджень і розробок прототипів квантових комп’ютерів. Представлений план, який покликаний забезпечити лідерство США в цій сфері.
План досягнення квантової переваги готував профільний підрозділ Адміністрації президента США – офіс наукової та технологічної політики. На такому високому рівні квантові дослідження в США ще ніколи не обговорювалися. У нараді в Білому домі взяли участь представники всіх профільних відомств і наукових установ. Також були названі конкретні суми державного фінансування квантових розробок.
Про цілі плану у документі говориться наступне: «Завдяки розвитку квантових досліджень Сполучені Штати можуть поліпшити свою виробничу базу, створити нові робочі місця і забезпечити перевагу в плані безпеки».
На реалізацію цих цілей виділяються сотні мільйонів доларів.
Міністерство енергетики США дасть $218 млн на реалізацію 85 проектів в галузі квантових досліджень і розробок у різних американських університетах і національних лабораторіях.
Міненерго планує надавати вченим дво- і п’ятирічні гранти на наукові роботи за такими напрямами, як розробка квантових комп’ютерів і створення нових матеріалів з квантовими властивостями і застосування методів квантової фізики для дослідження Всесвіту.
З урахуванням грантів від Національного наукового фонду США витратять на квантові технології мінімум $ 249 млн – і це тільки цивільне фінансування.
Розробки у військовій сфері зі зрозумілих причин засекречені, як і обсяги їх фінансування. У звіті Білого дому про «квантову» нараду офіційно лише зазначається, що третім джерелом фінансування квантових розробок стане Управління перспективних досліджень Міністерства оборони США (DARPA).
Примітно, що американські чиновники вельми тверезо дивляться на останні успіхи в спробах створення квантового комп’ютера – найбільш хайпової теми в квантових технологіях.
У плані, зокрема, сказано: «Навіть зараз, коли прототипи квантових додатків і інтернет-платформ стають комерційно доступними, ці програми і платформи ґрунтуються на квантовому „залізі“ і, які можуть існувати поки що лише в теорії і в реальності ще не винайдені».
З цієї причини адміністрація Трампа ухвалила рішення зосередитися на фундаментальних дослідженнях в галузі квантової фізики, а не на застосуванні різних імітацій квантових алгоритмів в комерційному IT-секторі.
На нараді не уточнювалося, кого в США представляють як головних конкурентів в цій боротьбі. Однак амбіції Китаю в цій сфері добре відомі. За деякими даними, Пекін вже вклав у створення квантових технологій мільярди доларів. Це вже позначилося на темпах і результатах досліджень: наприклад, в липні вчені Науково-технічного університету Китаю досягли рекордного показника квантової заплутаності з 18 кубітами.
За матеріалами:
internetua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас