НБУ має намір зобов'язати банки повідомляти у ДВС про відкриття і закриття рахунків фізосіб-боржників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ має намір зобов'язати банки повідомляти у ДВС про відкриття і закриття рахунків фізосіб-боржників

Кредит&Депозит
798
Національний банк України (НБУ) має намір зобов’язати банки повідомляти до органів Державної виконавчої служби або приватним виконавцям про відкриття та закриття рахунків фізичних осіб, інформацію про яких внесено до Єдиного реєстру боржників.
Згідно з повідомленням, відповідна ініціатива міститься в проекті постанови правління центробанку “Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України”, текст якої оприлюднено на веб-сайті регулятора для громадського обговорення.
За даними НБУ, документ розроблено на виконання вимог законів “Про електронні довірчі послуги” та “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання”.
Проектом документа також врегульовано порядок використання електронних підписів в електронних документах, зокрема на електронних розрахункових документах.
Крім того, проектом скасовано норму щодо подання до банку картки із зразками підписів фізичними особами-підприємцями, фізичними особами, які здійснюють незалежну професійну діяльність, та фізичними особами-нерезидентами-інвесторами.
Проектом постанови також надано право уповноваженому співробітнику банку засвідчувати довіреність фізособи-підприємця на розпорядження його поточним рахунком довіреними особами, якщо така довіреність складається в банку (у присутності власника рахунку та довірених осіб), а також дозволено використання рахунку умовного зберігання (ескроу) під час здійснення операцій із купівлі-продажу нерухомості та зарахування на поточний рахунок фізичної особи-нерезидента національної валюти, яка отримана на території України за допомогою введеного відповідно до законодавства України електронного платіжного засобу, емітованого банком-нерезидентом, через банкомат/платіжний термінал уповноваженого банку.
Проектом пропонується внести зміни до Інструкції про порядок відкриття, використання та закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою правління НБУ від 12 листопада 2003 року №492, Положення про порядок здійснення банками України вкладних (депозитних) операцій з юридичними та фізичними особами, затвердженого постановою правління НБУ від 3 грудня 2003 року №516 та Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою правління НБУ від 21 січня 2004 року №22.
НБУ прийматиме зауваження та пропозиції до проекту до 24 жовтня 2018 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас