Наступного року фізособи зможуть купувати ОВДП з телефону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наступного року фізособи зможуть купувати ОВДП з телефону

Фондовий ринок
773
Кілька банків розробляють мобільні додатки для запуску нової послуги.
Про це заявив начальник відділу депозитарного обліку держпаперів Нацбанку Андрій Супрун.
«Наступного року, сподіваюся, на початку року, купівля фізособами облігацій внутрішньої держпозики буде здійснюватися в декілька кліків в мобільному додатку. Відразу кілька учасників банківського ринку працюють над створенням такого рішення, і ми зі свого боку надаємо їм підтримку. Ми пишемо відкрите API і даємо всім можливість підключити до цього процесу», – сказав Андрій Супрун на Українському фінансовому форумі, організованому ICU.
На думку Андрія Супруна, головна перешкода для популяризації цієї послуги – криза довіри. «Ніхто нікому не довіряє, особливо ніхто не довіряє державі і державним інститутам. Але інвестиції в ОВДП – це варіант win-win для всіх сторін. Держава отримує ресурси, клієнти отримують високі ставки, до того ж всі вкладення на 100% гарантуються державою», – вважає Андрій Супрун.
Водночас член НКЦПФР Дмитро Тарабакін бачить в цьому певні ризики.
«Якщо гроші від населення будуть перетікати з депозитів в ОВДП на фінансування дефіциту бюджету, це означає, що у банків буде менше ресурсу для кредитування. Але якщо говорити про ОВДП як про альтернативу депозитам, то це дуже хороший варіант», – сказав він.
Дмитро Тарабакін пообіцяв, що комісія буде стежити за тим, щоб при роботі з населенням дотримувався принцип «найкращої ціни». «Якщо банк не зможе забезпечити дотримання цього принципу, він повинен пустити цю заявку в ринок. Всі ці питання потрібно вирішити «на березі», щоб у нас потім не було ніяких питань», – пояснив Дмитро Тарабакін.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас