Туреччина розкрила план боротьби з кризою ліри, яка втратила вже 40% - FT — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туреччина розкрила план боротьби з кризою ліри, яка втратила вже 40% - FT

Світ
1077
Міністр фінансів Туреччини і зять президента Берат Албайрак знизив цільові показники економічного зростання країни і пообіцяв скоротити державні видатки майже на 10 млрд доларів, оскільки країна прагне знайти вихід з економічної кризи.
Албайрак заявив про те, що зростання ВВП складе в 2018 році 3,8% і 2,3% в наступному – обидва прогнози скоротилися в порівнянні з попередніми на 5,5 відсотка.
Намагаючись пом’якшити занепокоєння серед міжнародних інвесторів тим, що державні видатки підживлюють інфляцію, яка майже досягла 18% в серпні, Альбайрак пообіцяв скоротити інфраструктурні проекти, на які припадає значна частина державних видатків.
“Мега інфраструктурні проекти будуть реалізовані з міжнародним фінансуванням”, – сказав він в презентації з використанням англомовних слайдів в музеї в Стамбулі.
Він заявив про те, що дефіцит бюджету складе 1,9 відсотка від ВВП в цьому році і 1,8 відсотка в 2019 році. На підтвердження того, що інфляція, ймовірно, буде рости ще більше в найближчі місяці, цільовий показник інфляції в 2018 році склав 20,8 відсотка. Але Альбайрак заявив, що показник скоротиться до 15,9% наступного року.
Економічний план показали через тиждень після того, як центральний банк Туреччини похвалив деяких інвесторів за підвищення процентних ставок, незважаючи на очевидні заперечення президента країни Реджепа Тайіпа Ердогана. Інвестори заявили, що шукали більш консервативні прогнози ВВП і більше прихильності до фінансової дисципліни.
Альваро Ортіс Відаль-Абарка, головний економіст з питань Туреччини в іспанському банку BBVA, назвав цей план таким, який заснований на “більш реалістичних припущеннях щодо ВВП і інфляції”, які показали, що уряд був готовий прийняти “більш низьке, але більш стійке зростання”.
Він також зазначив, що план скорочення видатків став приємним кроком, але додав, що детальніша інформація про плани щодо залучення додаткового доходу в $2,6 млрд буде схвалюватися.
Альбайрак сказав, що “буде впроваджена ефективніша практика партнерства між державним і приватним секторами” – рекомендація МВФ – і що схему соціального страхування буде переглянуто.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас