Рада НБУ оцінила реальність закладеного в бюджет-2019 зростання ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада НБУ оцінила реальність закладеного в бюджет-2019 зростання ВВП

Казна та Політика
400
Закладені в проекті бюджету економічні індикатори, зокрема — приріст ВВП на рівні 3% є реальним, а сам прогноз є консервативно оптимістичним.
Про це повідомив в Facebook голова Ради НБУ Богдан Данилишин.
“В 2019 році планується зростання ВВП на рівні 3% при інфляції 7,4%. Можливості для економічного зростання в 2019 році закладаються як у2018 році так і у попередні 2 роки. Враховуючи те, що ВВП України у 2 кварталі 2018 року зріс на 3,8%, закладені в проекті бюджету економічні індикатори, зокрема — приріст ВВП на рівні 3% є реальним”, — зазначив Данилишин.
Водночас, як додав він, зберігаються ризики для економічного зростання України, в т. ч. через можливе:
  • погіршення зовнішньоекономічних умов торгівлі, зокрема через “торговы війни” і жорсткі монетарні умови, що може призвести до стискання міжнародної торгівлі і зниження попиту на продукцію українського експорту;
  • фіскальне домінування, що може обмежувати державні інвестиції і збільшити боргове навантаження, стримуючи економічний розвиток країни у середньостроковій перспективі;
  • жорстка монетарна політика щодо формування цінової стабільності.
    Як уточнив Данилишин, прогноз економічного зростання України на 2019 рік — у МВФ 3,3% (у попередньому прогнозі було 4%), Світового банку — 4%. За оцінками НБУ — 3,2-3,5%.
“У цьому випадку прогноз уряду — 3% (на рівні закладеного в бюджет на 2018 рік) є консервативно оптимістичним”, — зазначив голова Ради НБУ.
Однак, за його словами, для зростання ВВП на рівні 4-6% Україні потрібно забезпечити рівень інвестицій 20% ВВП. Наразі державні інвестиції — до 2% ВВП, прямі іноземні інвестиції — до 2 млрд дол. США.
“Для прискорення економічного зростання до 4% або більше в найближчі два роки потрібно зберегти макроекономічну стабільність і завершити реформи зі створення ринку землі, оздоровлення фінансового сектору, протидії корупції та приватизації”, — стверджує експерт.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас