Рада підтримала збільшення штрафу за невикористання ременів безпеки у 15 разів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада підтримала збільшення штрафу за невикористання ременів безпеки у 15 разів

Казна та Політика
3514
Верховна Рада в першому читанні підтримала збільшення штрафу за порушення правил користування ременями безпеки та мотошоломами з 51 гривні до 850 гривень.
За відповідне рішення 18 вересня проголосували 240 депутатів.
“Це законопроект не для підвищення надходжень до бюджету, а для збереження життя. Адже відомо, що водії мотоциклів не користуються шоломами, водії не пристібають ремені безпеки, а на дорогах гине багато людей”, – заявив під час представлення законопроекту один з його авторів Антон Геращенко.
Він зазначив, що рівень користування ременями безпеки в Україні є найнижчими серед всіх країн Європи – за даними дослідження “За безпечні дороги”, тільки 15% водіїв користуються ременями безпеки. Для порівняння, у Франції 99% водіїв постійно використовують ремені безпеки, Чехії – 97%, Словенії – 93%, Польщі – 83 %.
Що стосується мотошоломів, то їх обов’язкове використання може знизити ризик загибелі до 40% і знизити ризик важких травм приблизно на 70%.
“Розмір цього штрафу (51 гривня) є занадто поблажливим і непропорційно низьким порівняно з тяжкими наслідками, які можуть бути викликані недотриманням правил. Встановлення державою такого незначного розміру штрафу створює у водіїв і пасажирів уявлення, що порушення цих норм є чимось дріб’язковим і несуттєвим, хоча наслідком є численні людські втрати. Сукупність цих факторів сприяє масовому ігноруванню користування ременями безпеки та мотошоломами, що призводить, у свою чергу, до збільшення кількості загиблих і травмованих на дорогах України”, – зазначили автори закону.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас