В Україні зареєстрували законопроект про податки на криптовалюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні зареєстрували законопроект про податки на криптовалюти

Фінтех і Картки
1123
У Верховній Раді України зареєстрували законопроект про оподаткування операцій з віртуальними активами – криптовалютами і токенами.
Відповідний законопроект №9083 зареєстрований в парламенті 14 вересня 2018 року. Ініціаторами стали 23 народні депутати.
Згідно з пояснювальною запискою до документа, прибуток (доходи) фізичних осіб від операцій з віртуальними активами пропонується оподатковувати за ставкою 5%.
При цьому прибуток підприємств від операцій з віртуальними активами з 1 січня 2024 оподатковується за базовою ставкою 18%.
Однак протягом періоду становлення правового регулювання ринку віртуальних активів автори законопроекту вважають за необхідне тимчасово, до 31 грудня 2024, встановити ставку податку на прибуток підприємств для такого виду прибутку також на рівні 5%.
Виняток становить прибуток від операцій з токенами-активами, що засвідчують права на товари, до прибутку від операцій з якими застосовується ставка податку інша, ніж до прибутку від операцій з віртуальними активами.
Метою законопроекту автори вказали виведення з тіньового ринку великого обсягу операцій; поповнення державного бюджету України за рахунок залучення до оподаткування кардинально нового виду доходів фізичних і юридичних осіб – доходів від операцій з віртуальними активами; стимулювання розвитку ринку віртуальних активів в Україні.
За підрахунками авторів документа, введення в правове поле операцій з віртуальними активами дозволить у 2019-2024 роках додатково залучати в бюджет не менше ніж 1,27 млрд грн щорічно.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас