З початку року план приватизації виконано на 0,2%, - Рахункова палата — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З початку року план приватизації виконано на 0,2%, - Рахункова палата

Казна та Політика
139
У держбюджеті на 2018 рік надходження від приватизації заплановані на рівні 22 млрд грн. За фактом від продажу держвласності виручили поки лише 50 млн грн, близько 0,2% від запланованої суми.
Про це свідчать дані звіту Рахункової палати України.
Ситуація з невиконанням плану доходів від приватизації повторюється не перший рік. Причин тому багато. Одна з них – неефективне управління державною власністю.
Як випливає зі звіту Рахункової палати, аналіз господарської діяльності держпідприємств за 9 місяців 2017 року встановив, що тільки 14 з них за цей період показали прибуток, 20 – працювали задовільно, 49 – неефективно. На ділі ситуація може бути ще гіршою. Адже інформація про діяльність кожного другого підприємства і зовсім відсутня.
Крім того, неефективно держава працює і з власниками раніше проданого держмайна. Так, застосування заходів впливу до недобросовісних покупців державного майна відповідно до чинного законодавства здійснюється недостатньо.
За результатами контролю договорів купівлі-продажу державного майна Фондом у 2017 році встановлено невиконання умов по 81 договору.
При цьому на початок 2017 року заборгованість за не сплаченими до державного бюджету штрафними санкціями за порушення покупцями умов укладених договорів приватизації становила 73,4 млн грн, але до початку 2018 року сума нарахованих і не сплачених за рішенням судів штрафних санкцій становить вже 2,24 млрд гривень.
Таке збільшення відбулося за рахунок нарахування ТОВЕСУ” пені в сумі 2,17 млрд грн при розірванні договору купівлі-продажу ВАТ “Укртелеком” за невиконання інвестиційного зобов’язання.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас