2017 року держбюджет втратив 65 млн грн через діяльність ProZorro, - Рахункова палата — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

2017 року держбюджет втратив 65 млн грн через діяльність ProZorro, - Рахункова палата

Казна та Політика
1269
Рахункова палата заявляє, що державний бюджет щорічно недоодержує коштів у зв’язку з діяльністю системи публічних закупівель ProZorro, в 2017 році бюджет втратив 65 млн гривень.
Про це йдеться в звіті Рахункової палати про результати аналізу публічних (державних) закупівель в 2017 році.
Згідно з висновками Рахункової палати, Адміністрація стягує плату з оператора авторизованого електронного майданчика на забезпечення функціонування та розвиток веб-порталу Уповноваженого органу за подання тендерної пропозиції та/або пропозиції учасника процедури закупівлі учасником, яка була розкрита електронною системою закупівель.
“Така плата зараховується не до Державного бюджету України як плата за виконання функцій Мінекономрозвитку, а на рахунок Адміністратора – ДП «Прозорро», що не відповідає статті 8 Закону України «Про публічні закупівлі». Внаслідок такого незаконного рішення держбюджет щорічно не отримує додаткові доходи”, – йдеться у звіті.
Рахункова палата встановила, що за 2017 рік держпідприємство «Прозорро» отримало кошти за плату в розмірі майже 65 млн. гривень.
“Тобто в 2017 році Державний бюджет України недоотримав доходів на 65 млн гривень”, – констатує Рахункова палата.
Відомство вважає, що для врегулювання питання забезпечення функціонування системи закупівель ProZorro відповідно до законодавства, доцільно передати її від ДП «Прозорро» у власність Уповноваженого органу у сфері публічних закупівель (Мінекономрозвитку).
На думку Рахункової палати, це врегулює питання витрачання державних коштів на утримання системи ProZorro і створить умови для збільшення надходжень коштів до держбюджету.
Також Рахункова палата зазначає, що, по суті, проект ProZorro має ознаки комерційного і такого, що створює ризики монопольної змови на ринку публічних закупівель.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас