У Мінфіні розповіли, як можна оподатковувати криптовалюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Мінфіні розповіли, як можна оподатковувати криптовалюти

Фінтех і Картки
651
Міністерство фінансів може визначитися зі способом оподаткування операцій з криптовалютами тільки після надання правового статусу криптовалютам.
Про це заявив заступник міністра фінансів Сергій Верланов.
“З криптовалютами можливі два типи операцій: майнінг та операція купівлі-продажу. Отже, ми купили біткоїн за 1 тис грн. Потім, припустимо, нам пощастило, і він став коштувати 2 тис грн. Ми вийшли з біткойну і зарахували кошти на банківську картку. Дельта – 1 тис. грн. Обкладаємо ПДФО. Ставка у 19,5% – це багато чи мало для таких операцій? Питання риторичне. Поки у криптовалют немає правового статусу — це звичайний предмет обігу”, – вважає Верланов.
Заступник міністра фінансів апелює до міжнародного досвіду врегулювання правового статусу криптовалют, зокрема Швейцарії. Ця країна адаптувала свої податкові правила до операцій з криптовалютами.
У Швейцарії криптовалюту визнали рухомим майном з метою оподаткування, тому що його можна продати на біржі і отримати гроші. Існують навіть офіційні агенти з продажу криптовалют, а податкова служба Швейцарії кожного дня публікує курс біткойна і ефіру на своєму сайті, щоб можна було перерахувати свої доходи для цілей оподаткування.
На думку Верланова, Україні, у першу чергу слід визначити правовий статус криптовалюти. При цьому біржі треба робити податковими агентами.
“Якщо криптовалюта куплена на біржі, то закон зобов’язує задекларувати дохід і вказати його джерело. У нас є народні депутати, які подають електронні декларації і вказують там криптоактиви. Хтось з них задекларував їх в розділі майно, хтось – в розділі грошові кошти. Мали право на обидві трактовки, оскільки правовий статус криптовалюти у нас невизначений. Без нього перейти до оподаткування та контролю криптовалютних операцій неможливо”, – сказав він.
На думку заступника міністра фінансів, регулятором операцій з криптовалютами може бути Нацкомісія цінних паперів та фондового ринку або Нацбанк.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас