НБУ визначив цільовий рівень інфляції 5% з грудня-2019 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ визначив цільовий рівень інфляції 5% з грудня-2019

Казна та Політика
236
Національний банк України (НБУ) визначив цільовий рівень інфляції 5% з грудня 2019 року.
Це передбачено стратегією монетарної політики НБУ, затвердженою радою НБУ в липні та розміщеною на сайті регулятора у вівторок.
“Оптимальний цільовий рівень інфляції (річна зміна ІСЦ)… визначається НБУ на рівні 5% ±1 п. п. Фаза зниження інфляційної цілі з поточної до 5% буде здійснюватися до грудня 2019 року. А з грудня 2019 року ця мета в 5% буде постійною і може бути переглянута тільки у бік пониження за умови зменшення волатильності обмінного курсу гривні, змін відносних цін і ослаблення ефектів конвергенції економіки України до рівня країн – основних торгових партнерів”, – зафіксовано в документі.
Згідно зі стратегією, в окремі періоди інфляція може відхилятися від встановленої мети через вплив факторів, що не підвладні монетарній політиці НБУ.
Наприклад, це може бути зміна цін на сировинні товари або відхилення адміністративно регульованих цін від раніше заявленого рівня.
Документом також закріплено застосування коридору процентних ставок за кредитними та депозитними операціями овернайт для управління короткостроковими процентними ставками міжбанківського кредитного ринку шляхом обмеження їх коливань навколо ключової процентної ставки.
Також передбачається можливість застосування диференційованих норм обов’язкового резервування для підвищення результативності регулювання ліквідності банківської системи та стимулювання банків до залучення переважно коштів в національній валюті і на більш тривалий термін.
Стратегія монетарної політики НБУ підтверджує необхідність інституційної незалежності регулятора. Вона передбачає, що НБУ повинен уникати будь-яких форм фіскального домінування, в тому числі прямої або непрямої підтримки бюджетних витрат.
Як повідомлялося, цей документ є правонаступником стратегії монетарної політики НБУ на 2016-2020 роки, яка була схвалена правлінням центробанку в серпні 2015 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас