Нацбанк заборонить банкам використовувати фіктивні курси валют - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк заборонить банкам використовувати фіктивні курси валют - ЗМІ

Валюта
3032
Національний банк найближчим часом готується ухвалити зміни до правил проведення валютних операцій, щоб закрити поширену схему заниження обсягу валютної виручки експортерів.
Причиною для таких ініціатив регулятора стала програна справа: суд визнав правомірність дій банку «Південний» і скасував накладений Нацбанком у липні 2017-го штраф у розмірі 4,88 млн. грн.
Фактично судді визнали, що фінансисти діяли строго в рамках закону. Змушений з таким висновком погодитися і НБУ, а тому обіцяє незабаром змінити свою нормативку, заборонивши використовувати в експортних угодах «договірні» курси.
За даними чиновників, завдяки використанню схеми з фіктивними курсами, клієнти банку «Південний» завели в країну $3 млн., хоча повинні були $22 млн.
«Значна нестача виникла в результаті проведених клієнтами банку – юридичними особами експортних операцій на загальну суму близько $22 млн. Ці операції проводились відповідно до умов укладених з нерезидентами зовнішньоекономічних договорів та були зняті банком “Південний” з валютного контролю. При цьому зміни у зазначені договори надавали контрагентам можливість здійснювати розрахунки за поставлений товар не в доларах США, як було передбачено спочатку, а в польських злотих», – пояснюють чиновники.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас