Активісти торік оскаржили закупівлі на ProZorro на понад 6 мільярдів - юрист — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Активісти торік оскаржили закупівлі на ProZorro на понад 6 мільярдів - юрист

Фондовий ринок
608
Представники Центру протидії корупції у 2017 році оскаржили закупівель в електронній системі ProZorro на понад 6 мільярдів гривень.
Про це заявив під час прес-конференції юрист громадської організації Денис Свириденко.
“Протягом 2017 року ми оскаржили близько 300 закупівель на суму понад 6 млрд грн. Також із 2017 року по липень 2018 року ми добилися скасування і розірвання договорів закупівель, які відбулися з порушеннями, на понад 290 млн грн”, – сказав він.
Свириденко розповів, що за два роки роботи електронної системи ProZorro виникла ціла система зловживань і схем.
Серед найпоширеніших є змова учасників торгів, які не є справжніми конкурентами. Як правило, перед тендером такі компанії з-поміж себе визначають переможця. Ознакою такої схеми можуть бути однакові помилки у тендерній документації, однакові телефони компаній і навіть адреси реєстрації.
Також у тендерах перемагають і компанії з так званого “чорного списку” Антимонопольного комітету, які після виявлених порушень не мають права протягом трьох років брати участі у торгах.
Серед порушень є і навмисне “дроблення” закупівель на частини, щоб уникнути участі міжнародних компаній у торгах. За правилами, вони мають на це право, коли сума закупівлі сягає 137 тис. євро.
“Ці основні схеми дозволяють віддавати мільйони бюджетних коштів у руки недобросовісних чи навіть фіктивних компаній. А покарань за такі дії фактично немає. Адже аналіз судових рішень показав, що фактично за півтора року – від 2017-го до липня 2018-го – є лише 33 судові вироки щодо вчинення злочинів під час тендерів”, – зазначив Свириденко.
Загалом, підсумував юрист, завдяки скаргам ЦПК Антимонопольний комітет України оштрафував недобросовісних учасників за змови на торгах на 1,36 млн грн.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас