Мінекономрозвитку порахував частку тіньової економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономрозвитку порахував частку тіньової економіки

Казна та Політика
749
За попередніми підрахунками аналітиків Мінекономрозвитку, за підсумками I кварталу 2018 року рівень тінізації української економіки становить 33% від офіційного ВВП. Це на 4% менше, ніж було зафіксовано в аналогічному періоді минулого року.
Такі дані чиновники наводять у звіті на офіційному сайті відомства.
В аналітичній записці зазначається, що позитивна динаміка розрахованого за власною методикою Мінекономрозвитку параметра пояснюється низкою позитивних факторів. Наприклад, зростанням ВВП, зміцненням гривні, оптимістичними настроями бізнесу і активними реформами. Втім, заглиблюватися в деталі чиновники не стали, а згадані досягнення відносяться до I кварталу нинішнього року.
Бізнес міг би виходити з тіні ще швидше, визнають чиновники, але цьому перешкоджали деякі негативні тенденції в економіці. Зокрема, вони згадують про значний обсяг державних і гарантованих боргів (66,4% від ВВП на 31 березня 2018) і зростання дефіциту бюджету до 3% від ВВП на 1 квітня. Для порівняння, у той же природ 2017-го бюджетна діра становила 1,7% від ВВП.
Чиновники зізнаються, що офіційні підрахунки далеко не єдиний спосіб визначити рівень тінізації. Але кажуть, що і за іншими методиками показник показав негативну динаміку.
Приміром, за класичним методом «витрати населення – роздрібний товарообіг» в тіні перебувало 48% економіки – на 5% менше, ніж роком раніше. А за тим самим, але вдосконаленим методом, аналітики отримали вже набагато більш реалістичний показник 57%. Втім, і він менший за минулорічний на 4%.
У розрізі секторів економіки ситуація виглядає не так райдужно. Більшість галузей, за підрахунками Мінекономрозвитку, почали виходити з тіні. Однак при цьому фінансовий сектор, навпаки, додав до невтішного показника 5% і навіть за методикою чиновників досяг тінізації в 54%.
На ті ж 5% – до 45% – зросла тінь на транспорті та поштовій діяльності. Зате і без того майже прозоре сільське господарство скоротило тінізацію до 9%.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас