Кабмін запроваджує атестацію наукової роботи у ВНЗ для розподілу фінансування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін запроваджує атестацію наукової роботи у ВНЗ для розподілу фінансування

Казна та Політика
321
Міністерство освіти буде оцінювати наукову роботу у вузах за сімома напрямками, щоб надавати фінансування кращим. Відповідне рішення на сьогоднішньому засіданні затвердив Кабінет Міністрів України.
“Кошти повинні отримати найкращі – хто показує високий рівень досліджень, у кого є перспективи розвитку, хто зміг інтегрувати свою наукову діяльність у світовий простір тощо. Визначити цих кращих саме і повинна державна атестація – основні її правила прописані в ухваленій Урядом постанові”, – пояснила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.
Оцінювати будуть наукову діяльність не вишу в цілому, а його окремих наукових напрямків:
  • Аграрні науки і ветеринарія (враховує галузі знань: аграрні науки і продовольство, ветеринарна медицина);
  • Військові науки та національна безпека (військові науки, національна безпека, безпека державного кордону, цивільна безпека);
  • Гуманітарні науки та мистецтво (богослов’я, гуманітарні науки, культура і мистецтво);
  • Суспільні науки (журналістика, міжнародні відносини, освіта / педагогіка, право, соціальна робота, соціальні та поведінкові науки, сфера обслуговування, публічне управління і адміністрування);
  • Біологія та охорона здоров’я (біологія, охорона здоров’я);
  • Математичні науки та природничі науки (математика та статистика, природничі науки);
  • Технічні науки (інформаційні технології, електроніка та телекомунікації, архітектура і будівництво, електрична інженерія, механічна інженерія, автоматизація та приладобудування, транспорт, хімічна та біоінженерія, виробництво і технології).
Атестаційна оцінка буде визначатися за 100-бальною шкалою. В ній будуть враховуватися кадровий склад, фінансування за загальним і спеціальним фондом, обсяг коштів, залучених ВНЗ на придбання обладнання, кількість статей в наукових виданнях, кількість наукових видань, засновником (співзасновником) яких є університет, які індексуються в базах «Scopus» та / або «Web of Science»; кількість працівників, які є членами редакційних колегій наукових видань, індексуються в базах «Scopus» та / або «Web of Science».
Водночас конкретна методика оцінки буде розроблятися Міносвіти спільно з Нацрадою щодо розвитку науки і технологій.
За результатами оцінки кожен науковий напрямок вишу віднесуть до однієї з трьох груп – А, Б, В – або визнають таким, що взагалі не пройшов атестацію.
У групі А будуть напрямки університетів, дослідження яких мають важливе державне або світове значення, виконуються на світовому рівні; в групі Б – мають важливе значення для окремих галузей економіки, національної безпеки, інших сфер, виконуються на високому професійному рівні; в групі В, що мають значення для навчального процесу в університеті, виконуються на задовільному професійному рівні.
Атестація буде проводитись не менш як один раз на 5 років, однак не раніше ніж через рік для реорганізованого вузу або не раніше ніж через 3 роки для нових вузів.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас