Піврічна виручка провідних чіпмейкерів суттєво зросла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Піврічна виручка провідних чіпмейкерів суттєво зросла

Фондовий ринок
191
Дослідницька компанія IC Insights опублікувала піврічний рейтинг найбільших напівпровідникових виробників з точки зору обсягів продажів.
У список з 15 чіпмейкерів увійшли сім компаній з США, три з Європи, по два представника від Південної Кореї і Тайваню, а також один японський постачальник. Фахівці відзначили, що після того, як у квітні 2018 року Broadcom оголосила про перенесення своєї штаб-квартири з Сінгапуру в США, її також включили в список американських компаній.
За винятком чотирьох вендорів – Broadcom, Qualcomm, NXP і Mediatek, інші провідні чіпмейкери в період з січня по червень 2018 року продемонстрували двозначне зростання, а сім компаній збільшили виручку більш ніж на 20% порівняно з тим же періодом 2017 року. У число найбільш швидкозростаючих увійшли найбільші постачальники мікросхем пам’яті – Samsung, SK Hynix, Micron, Toshiba і Western Digital/SanDisk, а також компанії Nvidia і STMicroelectronics.
Очолила список Samsung з піврічною напівпровідниковою виручкою в 39,8 млрд доларів, що на 36% більше порівняно з торішніми цифрами. Експерти відзначають, що південнокорейський гігант випередив Intel в званні найбільшого постачальника чіпів в II кварталі 2017 року і відтоді очолює напівпровідникову галузь.
За останній рік Samsung помітно збільшила розрив з найближчим конкурентом, чому сприяв підйом на ринках мікросхем пам’яті DRAM і NAND flash. Якщо в першій половині 2017 року напівпровідникова виручка Samsung була лише на 1% вище, ніж у Intel, то тепер різниця досягла 22%. Intel у січні-червні 2018 року заробила на чіпах 32,6 млрд доларів, поліпшивши результат річної давності на 13%.
Далі іде SK Hynix з піврічним показником 17,75 млрд доларів. За рахунок буму в індустрії чіпів пам’яті ця компанія наростила напівпровідникові продажі на 56%. Також до топ-5 увійшли найбільший у світі контрактний виробник чіпів TSMC і компанія Micron. Їх виручку в січні-червні 2018-го аналітики оцінили в 16,3 і 15,4 млрд доларів, що на 12% і 45% більше, ніж компанії заробили рік тому.
В цілому сумарна виручка 15 найбільших чіпмейкерів зросла на 24% і досягла у першому півріччі 182,3 млрд доларів. Для порівняння, роком раніше показник становив трохи більше ніж 147 млрд доларів, а збільшення порівняно з попередніми шістьма місяцями дорівнювало 20%.
У 14 компаній виручка перевищила 4 млрд доларів. Лише у Mediatek показник виявився трохи нижчим – на рівні 3,7 млрд доларів, що стало результатом нульового зростання продажів за підсумками шести місяців.
За матеріалами:
internetua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас