НБУ: українці освоюють безконтактну оплату — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: українці освоюють безконтактну оплату

Фінтех і Картки
1363
Українці масово кинулися освоювати безконтактні способи оплати. У першому півріччі 2018 року кількість активних карток, оснащених чіпами PayPass та їх аналогами, зросла на 12% і досягла 3,1 млн штук.
Такі дані наводить Національний банк в огляді ринку платіжних карт.
Чиновники відзначають, що за минулі півроку українці стали ще більш активно користуватися картками як платіжним засобом. 77,6% карткових операцій за кількістю і 44,1% за обсягом були розрахунковими. Всього 6 років тому 9 з 10 українців знімали гроші в банкоматі.
Цей тренд відчули і банкіри: кількість банкоматів в першому півріччі скоротилася на 0,4% до 18,5 тисяч апаратів. Зате зросла кількість POS-терміналів: у липні 187,7 тисяч торгових точок могли прийняти до оплати банківський пластик. Разом з тим, зросла і кількість платіжних терміналів самообслуговування, що свідчить про все ще занадто велику залежність українців від готівки. Адже такі апарати використовуються переважно для прийому «кеша».
Щодо карткових звичок українців, то найчастіше вони використовують пластик від Mastercard – 68,3% активних карт обслуговуються цією МПС.
Статистика операцій свідчить про зниження обсягів покупок в інтернет. У другому кварталі 2018 року українці сплатили в мережі товарів і послуг на суму 90,4 млрд грн – 30,4% від всіх безготівкових карткових операцій. Для порівняння в останньому кварталі 2017-го цим каналом було відправлено 105,5 млрд грн (38,8% від загального обсягу транзакцій).
Цікаво, що 80,3% карткових операцій українці здійснили в мережі банку-емітента. Що, втім, пояснюється досить просто: найбільші роздрібні банки лідирують не лише у випуску карт для українців, але і займають провідні позиції у частині розвитку платіжної інфраструктури. Тобто ці дані свідчать швидше про концентрацію ринку, ніж про напрям фінансових потоків.
Всього ж, за підрахунками Нацбанку, кількість активних карток за перші півроку 2018-го зросла на 1,3% до 35,3 млн штук. Обсяг безготівкових операцій, здійснених за їх допомогою, склав 573 млрд грн.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас