Прибрали п'ять нулів: Венесуела проводить одну з наймасштабніших девальвацій у світовій історії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прибрали п'ять нулів: Венесуела проводить одну з наймасштабніших девальвацій у світовій історії

Валюта
2083
Венесуела девальвує болівар на 96%, або в 24 рази. Щоб послабити шок для населення, влада підвищила мінімальну зарплату в 60 разів, з $0,5 до $30 в місяць.
Якщо в п’ятницю, 17 серпня, офіційний курс долара, встановлений венесуельським Центробанком, становив близько 248 тис. боліварів за долар, то новий курс, який набрав чинності 20 серпня, еквівалентний 6 млн боліварів за долар — різниця в 24 рази, пише РБК.
Про валютну реформу оголосив президент країни Ніколас Мадуро в телезверненні на минулих вихідних. «Я хочу, щоб країна відновилася, і у мене є рецепт. Довіртеся мені», — передає його слова Reuters. Мадуро формально не оголошував про девальвацію: він повідомив, що уряд проводить деномінацію (у місцевих грошей приберуть п’ять нулів) і новий деномінований болівар буде перейменовано в «суверенний болівар».
Попередник Мадуро, Уго Чавес вже проводив деномінацію в 2008 році — тоді з банкнот прибрали три нулі. Курс нового болівара буде прив’язаний до венесуельської криптовалюти Petro: один петро дорівнюватиме вартості бареля венесуельської нафти ($60), або 3,6 тис. нових боліварів (360 млн до деномінації). Звідси виходить новий валютний курс — 6 млн старих боліварів за долар.
Новий курс близький до діючого в країні на чорному ринку неофіційного курсу, зазначає Reuters.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас